Zaaien & Planten

Bijvriendelijke planten

Bijvriendelijke planten van Happy Bee Plant! Happy Bee Plant is een begrip bij tuinliefhebbers en imkers, die zich inzetten voor biodiversiteit. Happy Bee Plant staat voor bijenplanten, die belangrijk zijn voor (solitaire) bijen, vlinders en andere insecten. Deze drachtplanten worden zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt in de natuurtuin in Vaassen. Hou je van kleur in je tuin, en wil je insecten een plezier doen? Kies een Happy Bee Plant! Er staan in Vaassen bijna 100 soorten voor je klaar!
‘Tegenwoordig worden veel planten met gif opgekweekt’, vertelt Kees Verrips, imker en eigenaar van de Werkbij. ‘Zulke planten zijn 3 jaar lang niet geschikt voor insecten om van te eten.’

bijenplanten
foto:  Helenium Short 'n' Sassy (zonnekruid)

Happy Bee Planten bekijken

Bijen en vlinders in je tuin

Happy Bee Planten zorgen voor een levendige tuin. Bijvriendelijke planten trekken bijen en vlinders aan, maar geen wespen. Naast bijen en vlinders zijn ook egels, vogels, hommels, zweefvliegen, solitaire bijen en amfibieën blij met deze planten. Elke Happy Bee Plant is een stap vooruit voor de biodiversiteit in Nederland. Verrips: ‘Het is belangrijk dat er eten blijft voor insecten, want die kunnen niet eten van steen, grind, of gras. Maar wel van bloemen!’
Hier vind je een overzicht van ons assortiment.

Waar koop ik Happy Bee Plant?

bijenplanten happy bee plant
foto: Phlox Subulata Candy Stripes (kruipvlambloem)

Bijenplanten met nectar en stuifmeel

Bijen en hommels hebben veel stuifmeel en nectar nodig. Dit gebruiken ze voornamelijk om hun larven te voeden. Honingbijen gebruiken nectar om honing te maken. Planten van Happy Bee Plant zijn geselecteerd op de hoge productie van stuifmeel en nectar. Meestal krijg je van deze planten geen hooikoorts.
Nectar is ook heel belangrijk voor vlinders. Wanneer je kiest voor een Happy Bee Plant met een diepe bloem, zullen hier alleen hommels en vlinders op af komen. Vlinders hebben namelijk een langere tong. Doordat bijen een korte tong hebben, zullen zij nectar uit andere bloemen zoeken.

Heesters van Happy Bee Plant

bijenplanten happy bee plant
Foto: Honing Speciaalzaak De Werkbij in Vaassen, tegenover de tuin

Verkooppunten bijvriendelijke planten

Onze bijenplanten worden in royale potten gekweekt, zoveel mogelijk buiten, zodat ze optimaal zijn voorbereid voor plaatsing in de tuin. Ze kunnen ook in potten worden geplaatst op een terras of balkon. Je vindt deze planten in natuurtuin De Gatherhof (tegenover de Werkbijwinkel op de Veluwe, Gatherweg 34) en een aantal in Rhenen bij boerderij Het Binnenveld. Daar worden ook boerderijproducten verkocht, honing en gezondheidsproducten van de Werkbij. De locatie in Vaassen is geopend van woensdag t/m zaterdag.
Net als de Werkbij is Boerderij het Binnenveld een sociale onderneming, met ontwikkelplekken voor mensen die wat extra begeleiding nodig hebben.

Bijenplanten overzicht assortiment 

bijenplanten happy bee plant

bijenplanten en heesters 

Planten zonder bestrijdingsmiddelen

Oprichter van het bedrijf Happy Bee Plant Pieter van Manen was een pionier als het ging om het kweken van bijenplanten zónder bestrijdingsmiddelen. Dat zal je niet lukken, zeiden mensen om hem heen. Van Manen zag in zijn eigen kwekerij de verwoestende uitwerking van gif op de natuur. In de buurt van de kwekerij werden eikenbomen bespoten vanwege de eikenprocessierups. ‘Veel mensen weten niet hoever het gif reikt. Als je de eikenprocessierups met gif dood spuit, gaan er tegelijkertijd ook 80 andere soorten organismen dood. Die zijn afhankelijk zijn van de eik. De schade aan de natuur is heel groot’, aldus Van Manen.

Breed assortiment bijenplanten​

We hebben een breed assortiment planten, die je deels in de webshop van De Werkbij vindt. Hier vind je een overzicht van bijvriendelijke planten beschikbaar in maart en april 2023.

Happy Bee Plant in Vaassen

Geschreven door:

Aukelien Wierenga