Bloeiende drachtplanten in april en mei
De eerste, vroege eenjarige bloemen verschijnen in de tuin, zoals phacelia (phacelia tanacetifolia) en de goudsbloem (calendula officinales). Dit zijn goede bloeiende drachtplanten. Ze zaaien zichzelf uit en bloeien daarom al vroeg. De goudsbloem is een drachtplant voor wilde bijen en honingbijen, en waardplant voor de rupsen van zeker 10 soorten nachtvlinders!
Goudsbloemen zaaien doe je het beste als het overdag rond de 15 graden is. Dus rond Koningsdag! En weet je waarom Koningsdag ook hèt moment is? De goudsbloem heeft een prachtige gele tot dieporanje kleur. Dat is de belangrijkste reden waarom mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog graag goudsbloemen zaaiden in hun tuin als een stil protest tegen de bezetting. De goudsbloem is ook wereldwijd het symbool voor burgerslachtoffers in oorlogstijd. De bloem staat voor zorg en meeleven, en wordt vanwege haar helen werking gebruikt in crèmes voor huidverzorging. (foto: goudsbloem).
Ode aan de paardenbloem!
De paardenbloem (taraxacum officinale) is een goede drachtplant, en een van de meest voorkomende wilde planten. Volgens sommigen is het een onkruid, maar ik hoop dat de meeste imkers de liefde voor paardenbloemen met mij delen. Voor bijen is het een van de beste bloeiende drachtplanten, omdat hij lang bloeit en veel nectar en helgekleurd, oranjegeel stuifmeel kan leveren. In weidegebieden is de paardenbloem in het voorjaar soms een hoofddracht. In onze natuurtuin groeien altijd paardebloemen tussen het gras. Bij het openen van een bijenkast kan tijdens een overvloedige paardenbloemendracht uit het volk een geur opstijgen die aan een paardenstal doet denken. Dat is geen reden tot ongerustheid, paardenbloemhoning is heerlijk van smaak. (foto: paardenbloem).
Drachtplanten: vaste planten die nectar en stuifmeel leveren
Alle bessenplanten zijn geschikt voor bijen, zoals de zwarte bes, rode bes, kruisbes, maar ook de heerlijk geurende ribes (ribes sanguineum) met prachtig hangende trossen en rozerode bloemen.
De schoenlappersplant (bergenia cordifolia) zou je alleen al om de naam in de tuin willen hebben. Hij heeft grote bladeren en is een vroege stuifmeelbron. De plant heeft roze bloemen op lange stelen. Longkruid (pulmonaria spp) behoort tot de boragiefamilie en doet het goed in de schaduw en op vochtige grond. De klokvormige bloemen zijn onweerstaanbaar voor de gewone sachembij (anthophora plumipes). (foto: bes in bloei)
Drachtplanten kopen van Happy Bee Plant
Maai mei niet
Soms zorg je voor bloeiende drachtplanten door juist iets niét te doen. In onze natuurtuin de Gatherhof in Vaassen deden we in 2022 mee met de actie “Maai mei niet”. Met deze actie, die ontstond in Engeland en België, worden mensen opgeroepen om in de maand mei het gras te laten staan. In mei ontwikkelen de bloemen van diverse rozetplanten, zoals paardenbloemen zich. Als je in deze maand maait, dan ben je die direct kwijt. Door het gras een maand niet te maaien wordt het een rijk buffet voor allerlei insecten zoals bijen, kevers, hommels en vlinders. (foto: Maai mei niet in De Gatherhof).
Onderzoek uit Engeland laat zien dat je tot wel tien keer meer bijen aan kunt trekken. Bijkomend voordeel is dat het gras beter bestand is tegen droogte en hitte. De meest voorkomende bloeiende drachtplanten waren het madeliefje, de kruipende boerbloem, zachte ooievaarsbek, scherpe boterbloem en de gewone ereprijs. De planten met de meeste nectar zijn de paardenbloem, kruipende zenegroen, gewoon biggenkruid, gewone margriet en de hondsdraf.
Ook in onze natuurtuin zoemde het er in mei op los. Doe je ook mee met “Maai mei niet”?
Appels en paardenbloemen
Grote kans dat als je een rondje door de stad of buurt fietst, je de appel (malus domestica) in bloei ziet staan. De appel wordt al duizenden jaren gecultiveerd. Zit je in een fruitteeltgebied, dan leveren boomgaarden een belangrijke bijdrage aan het foerageren van bijen. (foto: bij op bloesem).
Een bevriende imker werd gevraagd voor bestuivingsdiensten in de appelboomgaard. Daar aangekomen met zijn bijen, bleek dat al het gras extra kort was gemaaid. Volgens de teler was dat nodig, om de paardenbloemen weg te maaien. “Anders vliegen de bijen op de paardenbloemen en bestuiven ze mijn appels niet”. Maar wat wist de imker? De appels leveren pas vanaf 11 uur nectar. Tot die tijd vliegen de bijen op de paardenbloemen. Als je die paardenbloemen wegmaait, dan vliegen de bijen naar de buren toe. Laat die paardenbloemen dus staan!
Welke potgrond en compost gebruiken?
Wilde kers en paardekastanje
De wilde kers (prunus avium) is een voorouder van de gecultiveerde kersenbomen. Het is een aantrekkelijke, slanke boom die voorkomt in bossen en hagen. Hij produceert in het voorjaar veel witte bloesem en in het najaar prachtige vruchten. Een andere boom met vroege bloesem is de paardekastanje (aesculus spp.). De witte paardekastanje is een uitmuntende drachtplant, want de lange staande witte bloemtrossen leveren veel nectar met een vrij hoog suikergehalte, soms tot 65%. Ook de hoeveelheid stuifmeel is groot. In de kast is het duidelijk te zien als je bijen op de paardenkastanjesoorten vliegen: de raten zijn door het opgeslagen stuifmeel diep donkerrood gekleurd.
Drachtplanten zaaien: zaaitip
Deze maand is enorm geschikt om bloemen te zaaien. Kies zoveel mogelijk voor inheemse soorten, enkelvoudige bloemen en biologisch geteelde zaden. Veel eenjarige bloemen zoals goudsbloem, phacelia, komkommerkruid en klaprozen kun je gemakkelijk in de volle grond zaaien. Vaste planten zaaien we in De Gatherhof altijd binnen (in de kas) voor. Vul zaaitrays of potjes met potgrond en maak een klein kuiltje, waar je het zaadje in stopt. Bedek met een fijn laagje zand en houd ze goed vochtig. Als de plantjes opgekomen zijn zet je ze op een koele en lichte plaats.