Propolis

In de Franse heuvels bij de Middellandse Zee zette imker Bernard in 1975 zijn eerste bijenkasten op. Hij hield van bijen en van alles wat zij de mensen geven. Bernard oogstte niet alleen honing en bijenwas, maar ook propolis. Hij realiseerde zich hoe krachtig het is, en in zijn laboratorium ontwikkelde hij de gezondheidsproducten en de verzorgingslijn Propolia™. Propolis weert ziektekiemen, bacteriën en schimmels. Steeds meer mensen ontdekken dit! We vertellen je er graag meer over.

Propolis

Propolis is het kleverige goedje dat bijen verzamelen uit de harsen en knoppen van bomen. Het is kastanjebruin van kleur. Propolis laat geen lucht en vocht door, en doet bacteriën en schimmels verschrompelen. Bijen voegen er speeksel en was aan toe. Daarna gebruiken ze het om gaten en kieren van de kast mee te dicht te smeren. Zo houden ze schimmels en ziektekiemen buiten. Ook pakken ze er gedode indringers mee in, zodat die niet ontbinden en ongedierte verspreiden in de kast. Sommige imkers gebruiken roosters waar gleufjes in zitten. Bijen zullen deze gleufjes dichtsmeren met propolis, die daarna geoogst kan worden.

Biologisch en duurzaam

Alleen bijen kunnen propolis aan ons leveren. Imker Bernard en zijn nazaten schraapten het uit de bijenkasten, ca. 200 gram per bijenkast. Ze ontwikkelden een unieke procedure om het te winnen en te zuiveren in hun laboratorium. Daarna verwerkten ze propolis in voedingssupplementen en cosmetische producten. Ze gebruiken zoveel mogelijk biologische ingrediënten. In totaal zijn er 15 verschillende toepassingen! Voor de ondersteuning van je huid, het verzachten van je keel, het stimuleren van je bloedsomloop en je gewrichten, en nog veel meer. In de winter, als veel mensen verkoudheid en griep oplopen, krijgt de Werkbij veel vraag naar Propolis Intense voor keel, mond en luchtwegen. Propolis biedt de bijen verweer tegen ziektekiemen, bacteriën en schimmels. Van deze gezonde werking kunnen wij als mensen ook profiteren. Het ondersteunt ons afweersysteem en wordt gebruikt om ontstekingsreacties tegen te gaan, en het genezen van wonden te bevorderen.

Propolis intense

Maar voorkomen is natuurlijk nog beter dan genezen! Propolis wordt verwerkt in vloeibare en vaste zeep, met een ontsmettende en verzorgende werking. De zeep is verkrijgbaar in verschillende natuurlijke geuren, zoals  rozemarijn, honing en kokos.

Propolis zeep

Propolia groothandel

Imkerij de Werkbij verkoopt meer dan 50 Propolia producten. Je vindt ze in onze webshop.
Meer weten over Propolia of wilt u Propolia producten opnemen in uw assortiment: neem contact op met Gerline Lekkerkerker, relatiebeheerder: gl@dewerkbij.nl of 0317-612942.

  Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga