Kom naar de bijenmarkt in Uddel 2022!

Op 9 juli wordt de 39ste  Bijenmarkt in Uddel georganiseerd en Imkerij de Werkbij is net als vorig jaar zeker van de partij. Kom langs bij onze kraam en ontmoet de bijen (in de demonstratiekast) en onze gezellige collega's. Voor de Bijenmarkt worden de marktkramen geplaatst op het evenemententerrein bij het dorpshuis Het Blanke Schot aan de Garderenseweg 33.

  • Datum: 9 juli 
  • Tijd: 08:00 tot 15:00 (Officiële opening 11:00, aanmelden niet nodig)
  • Adres: Dorpshuis Het Blank Schot, Garderenseweg 33 
  • Voor wie? Voor imkers en voor alle andere bezoekers! 
  • Gratis en voldoende parkeergelegenheid 

Educatie

Op de bijenmarkt worden de bezoekers geïnformeerd over de leefwijze van een bijenvolk. Er wordt gesproken over de bestuiving van de diverse gewassen en over hoe bijen het liefst leven in hun natuurlijke leefomgeving. Op de bijenmarkt worden daarnaast diverse cursussen aangeboden die jaarlijks door De Vierkant Korf georganiseerd worden. De voorlichting is van groot belang voor het voortbestaan van de bij, maar ook voor onze voedselzekerheid in de bestuiving van gewassen en de biodiversiteit. 

Meer over de educatie

Ook voor kinderen & de inwendige mens 

Ook voor kinderen is de markt superleuk! We nemen een demonstratiekast met bijen mee zodat kinderen het volk kunnen bekijken. Er zijn attracties als een sjoelbak, een stormbaan en een skelterbaan. Ook de inwendige mens kan heerlijke genieten op de markt met een viskraam, een oliebollenkraam en een dorpshuis naast het evenemententerrein waar drank en versnaperingen te koop zijn. Willen de kinderen meer weten, of wil je op een ander moment in een natuurtuin met je groep of klas meer weten over de natuur, de bijen en alles wat hiermee samenhangt? Dan ben je van harte welkom in natuur- en educatietuin De Gatherhof.

Traditionele beroepen 

Op de bijenmarkt kunt u allerlei bijenproducten kopen - onder andere bij de Werkbij. Daarnaast wordt er een cursus bijenhouden aangeboden. De markt bestaat uit 60 kramen - waarvan het merendeel lokale ondernemers zijn. De bijenhouders zijn al geselecteerd op natuurlijkvriendelijke en duurzame producten. Een deel van de kramen is beschikbaar gesteld aan mensen met "traditionele beroepen" om de kennis van het handwerk te herstellen en te behouden. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe het korfvlechten werkt, hoe ze stoelmatten maken en hoe mandenvlechten werkt. 

Volken en keuringen

Aangevoerde volken kunnen ter keuring aangeboden worden. Dat gebeurt door bijenhoudersvereniging De “Vierkante Korf". De volken zullen worden gekeurd op basis van het keuringsregelement van de ANI Dit kan opgevraagd worden bij het secretariaat. Rond 11.00 zal de markt officieel geopend worden en worden er prijzen van de keuringen uitgereikt. Om omstreeks 11.00 zal de markt officieel geopend worden en zullen de prijzen van de keuringen worden uitgereikt. 

Meer over de volken en keuringen 

Bekijk het filmpje van vorig jaar voor een impressie!

Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel