Weet je nog, dat we allerlei vergeten groenten hebben voorgezaaid en aangeplant in de tuin? In deze blog laten we een paar van deze groenten zien! En we hebben tips voor je, rond bodemverbetering en het vasthouden van water. Geen overbodige luxe in warme, droge tijden!
De bodem voorbereiden
We zijn nu de bodem aan ’t voorbereiden op nieuwe aanplant. We plaatsen nu vaste planten die zonder al te veel vocht kunnen overleven. Het werkt goed om organische stoffen en water bij de plant te voegen. Dat vinden de wormen geweldig! Ze komen naar boven door de vochtige, losse grond en trekken die stoffen (denk aan bladresten) zo de grond in. In de gaatjes die ze maken kunnen planten hun wortels weer laten groeien. Als je zelf ook blad verzamelt, kun je die tussen schotten in je tuin bewaren en later gebruiken bij je nieuwe aanplant. Als je daar geen ruimte voor hebt, gebruik dan biologische compost.
(foto: Sanne gaat nieuwe sla poten)
Potgrond en compost van Bio-Kutlura Meer natuurtuinblogs
Water vasthouden in tijden van droogte
Het is heet en droog geweest de laatste weken, en dat kun je wel zien. Sommige planten lijden eronder, en over andere blijf je je verbazen! We proberen al het water dat in de tuin valt goed vast te houden in de greppel langs de tuin. Als het hard regent loopt het water uit de tuin de greppel in. Als het water in de greppel te hoog wordt, loopt het in de richting van de Wetering. We hebben een dammetje (een drempel) gemaakt zodat we zoveel mogelijk water zelf vasthouden. Er staat nu bijna geen water maar het blijft vochtig, je ziet er kikkertjes rondspringen 😊. En de goudsbloemen die we gezaaid hebben in de berm er naast, hebben er vast ook profijt van.
Aardbeien, de hele zomer!
Onze nieuwe soorten aardbeien doen het fantastisch. We hebben ze al vroeg voorgezaaid dit jaar en ze hebben geen last gehad van de hitte. Er staat een heel vak vol! Ze bloeien met mooie, roze bloemetjes en dragen volop vrucht. Het zijn ‘doordragers’, die we hebben gekweekt met zaad van Vreeken. De hele zomer genieten we van de aardbeitjes!
Vergeten groenten: kiwano en olijfkomkommer
We hebben dit voorjaar vergeten groenten gezaaid en aangeplant. Wat een bijzondere vormen en kleuren! Deze groenten vormen een uitdaging, want ze hebben een totaal andere smaakbeleving dan de groenten die we kennen. Je maakt ze dus niet zomaar klaar, maar als het lukt is de voldoening heel groot :-).
Bijvoorbeeld de kiwano’s (foto boven), die eruit zien als een kruising tussen een dikke augurk en een pompoen. In een later stadium worden ze oranje, maar nu zijn ze groen geschubd met harde stekels. En op de foto (hieronder) zie je olijfkomkommers. Deze plant moet je heel regelmatig bijhouden, maar daar kwamen we niet aan toe. Hij dijt dus heel erg uit. Even goed zoeken, dan vind je de olijfkomkommers!
Veel uitgebloeide bloemen in je tuin? Je kunt de bloei verlengen door steeds alle uitgebloeide bloemen weg te knippen. Als de plant geen zaad kan vormen, blijft hij nieuwe knoppen en bloemen maken, want hij wil zich voortplanten. En je hoeft natuurlijk niet te wachten op uitgebloeide bloemen! Als je bloemen knipt voor een vrolijk veldboeket op tafel, heeft dat hetzelfde effect.