Mist in de ochtend. Blaadjes die verkleuren. Puttertjes die de zonnebloemzaden eten. Het zijn allemaal tekenen dat de herfst nu echt heeft doorgezet. Maar zo lang het niet vriest, bloeien de dahlia’s nog volop. Op een warme dag fladderen er nog wat dagpauwoogvlinders. De pluktuin is nog open en er worden nog mooie bossen geplukt. In de herfstvakantie is het gezellig druk in de tuin. (Foto dahlia's: Lieke Verrips)

Veel belangstelling voor bloemenpluk

We kunnen wel stellen dat dit eerste jaar van de bloemenpluktuin echt een succes is. We genieten enorm van alle blije gezichten tussen de bloemen. We krijgen enthousiaste berichtjes dat de bloemen lang op de vaas staan. En we zien vaak bekende gezichten in de tuin, die opnieuw komen plukken.

Voorzaaien in het najaar

In de kas en de tuin zitten we verder niet stil. We hebben allerlei tweejarige en meerjarige bloemen in de kas voorgezaaid, zoals judaspenning, duizendschoon en prikneus. Nu de plantjes wat groter zijn, laten we ze een paar dagen buiten afharden voordat ze de tuin ingaan. De herfst is de ideale tijd om vaste planten in de grond te zetten. De bodem is nog warm, dat geeft de planten de tijd om goed te wortelen, zodat ze volgend jaar prachtig kunnen bloeien.

De prikneus voor de grote wolbij

We kiezen voor bloemen die prachtig staan in boeketten, maar ook voedsel of nestgelegenheid bieden aan insecten. De plant met de leuke naam ‘prikneus’ hebben we bijvoorbeeld speciaal gezaaid voor de grote wolbij. Deze bij nestelt in dood hout, spleten en gaten en in holle plantenstengels. Voor de bekleding van het nest verzamelt de bij donsachtige plantenharen van bladeren en stengels. En prikneus is daar perfect voor geschikt.

Kom gerust langs voor een bosje bloemen tot het vriest!

Pluktuin Gatherhof

Gatherhof   Terug naar het overzicht

 

Geschreven door:

Nienke Boone (Biodiversiteit ontwikkeling)

Deel dit artikel