In de maand mei bloeien de verschillende grassoorten – en de bloemetjes die ertussen in staan. Je helpt insecten als je je grasveld of gazon niet maait in mei. Doe je mee? Wij doen ook mee in onze natuurtuin De Gatherhof! En we zien nu al effect: er gaat waarschijnlijk veel meer klaver bloeien en ook de mini-alliums in het gras krijgen eindelijk bloeikans.

Waarom mei?

In het voorjaar hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. Daarom is het fijn als vroege bloeiers blijven staan tot er meer voedsel is. Uit Engels onderzoek naar aanleiding van #NoMowMay is gebleken dat niet maaien in de meimaand 10x meer voedsel kan opleveren voor insecten. In de meimaand komen vaak de eerste eitjes uit die door de eerste generatie wilde bijen gelegd zijn. Ook vliegen er steeds meer vlinders. Paardenbloemen, klaver, rolklaver en andere graskruiden kunnen in mei een impuls geven aan het overleven van insecten. 

Andere maanden

Om insecten het hele jaar door van voedsel te voorzien, is het advies om kruidenrijk gras hooguit 1x per maand te maaien, het liefst in stroken. Waar mogelijk maai je het 1x per jaar, het liefst na de zomer. #MaaiMeiNiet wil een beginnetje maken aan de omslag in maaigewoonten. Doe je mee?

Zaden en bijenplanten MaaiMeiNiet in België

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel