Houtsnippers en voorpret in januari

Ook in de koude januarimaand is er genoeg te doen in en om natuurtuin De Gatherhof. De bijen en planten zijn in rust, dus het is tijd voor winterklussen en het maken van plannetjes voor het nieuwe groeiseizoen.

Bodemleven

Vlak voor de kerstvakantie werd er 50 kuub houtsnippers geleverd in de tuin. Een enorme berg! Deze maand staat volop in het teken van die houtsnippers. De bedden met vaste planten krijgen allemaal een laagje snippers. Houtsnippers houden de bodem vochtig in de zomer, brengen humus in de grond en trekken allerlei diertjes aan in de bodem. Al het bodemleven, zoals regenwormen en spinnetjes maar ook schimmels en bacteriën zijn een teken van een gezonde bodem. Schimmels en bacteriën breken plantenresten af en zetten ze om in voedingsstoffen. Regenwormen graven gangetjes, zodat water na een fikse regenbui niet als plassen op de grond blijft staan. De gangetjes brengen ook lucht in de bodem.

Karton met compost

De tuin is volop in ontwikkeling. In het najaar hebben we een flink aantal nieuwe bedden klaargemaakt. Hier staat nog veel onkruid, zoals kweekgras. Op deze bedden hebben we daarom eerst karton gelegd met daarop een laag compost. Karton houdt licht tegen en zorgt er zo voor dat het onkruid niet opkomt. Compost verrijkt de bodem. Hier komt nog een laag houtsnippers bovenop. Terwijl het karton langzaam verteert, houden de snippers de bodem vrij van onkruid. In de lente en zomer gaan we hier de prachtigste bloemen zaaien en planten!

IMG_20201216_105344_2karton kijkrichting winkel_0.jpg

Bloemen voorpret

Over bloemen gesproken… daar zijn we al druk plannetjes over aan het maken. Want dit seizoen willen we weer een prachtige tuin waar het hele jaar rond van alles bloeit, zodat onze bijen en alle andere insecten daarvan kunnen genieten. En natuurlijk iedereen die de tuin bezoekt. De Gatherhof is altijd open! Afgelopen jaar zijn er veel bloemenzaden gewonnen in de tuin, maar er is ook een hoop te kiezen uit de zadencatalogussen. Op koude en regenachtige winterdagen hebben we binnen volop voorpret. Ik heb de afgelopen maanden een teeltplan opgesteld, daarin staat waar welke bloemen komen. En wanneer we welke bloemen kunnen zaaien en uitplanten. De zaden zijn inmiddels besteld en aangekomen, het pootgoed komt later.

IMG_20201209_plattegrond.jpg

Prachtig wit

In de ochtenden is de tuin vaak prachtig wit als het gevroren heeft. Op sommige zonnige middagen fluiten de vogels en lijkt het al bijna lente. Maar de dagen zijn nog kort en we wachten rustig af. Er is ondertussen nog genoeg te doen. Wil je horen en zien wat er nog meer gebeurt in de tuin? Volg ons dan op Facebook en Instagram @degatherhof.

IMG_20201105_075811 V2.jpg

Terug naar het overzicht

 

Geschreven door:

Nienke Boone (Biodiversiteit ontwikkeling)

Deel dit artikel