Honing
Biologische honing

Wat is rauwe honing?

De term 'rauwe honing' of 'biologische honing' komt tegenwoordig steeds vaker langs. Het zou gezonder en lekkerder zijn dan 'gewone' honing. Maar wat is rauwe honing of biologische honing nu eigenlijk? 

De term rauw staat voor: niet gekookt/gebakken, of: ongekookt en vers.
Bij honing betekent het dat deze honing niet verhit is. Termen die ook worden gebruikt zijn 'onbewerkt' of 'koudgeslingerd'. Dit wordt vaak gezegd in combinatie met 'rauwe honing' en 'biologische honing'. Rauwe honing is dus niet verhit en onbewerkt. Het is niet gemengd met iets anders. Het is pure honing, zoals het door de bijen is gemaakt.

rauwe honing in raampje

Echte imkerhoning > >

Honing kopen bij de imker

Wij vinden het vanzelfsprekend dat honing niet wordt verhit en niet wordt verwerkt. De honing van Imkerij de Werkbij is dus altijd rauwe honing. (sommigen noemen dit biologische honing). Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je dus bij de imker.

'Rauwer' kan niet!

Je zou dus kunnen zeggen dat rauwe honing een verkoopterm is. Het klinkt mooi en puur, maar het is voor ons dus vanzelfsprekend. Als je op zoek bent naar de meest onbewerkte honing, dan raden wij raathoning aan. Zo uit het raampje gesneden! Een stukje raathoning heeft zelfs nog de waszegeltjes die de bijen erop maken (zie foto bovenin dit artikel). Hier is dus echt nog helemaal niets mee gebeurd. Niet verwarmd, niet gezeefd - alleen gesneden!

Heerlijke raathoning

Koudgeslingerde honing kopen bij imker

Wil je gezonde honing kopen? Kies dan voor honing van de imker. Honing van de imker is puur natuur. Nog even iets meer over de term: koudgeslingerde honing. Honing wordt door bijen opgeslagen in de raat die ze maken van bijenwas. Als je weet dat bijenwas smelt tussen de 60 en 65 graden Celsius... Dan wordt het bij kamertemperatuur al snel soepel. Met andere woorden... Kán honing wel op hoge temperatuur geslingerd worden? Nee! Dan zou de raat smelten en dan wordt het één ongelukkige soep. Honing slinger je altijd koud, op maximaal kamertemperatuur.
Koudgeslingerd is helaas echt een misleidende verkoopterm geworden.

verschillende rauwe honing soorten van de werkbij

Verhitting schadelijk voor honing

Op den duur kristalliseert de honing. Wanneer de honing hard is geworden, moet de honing verwarmd worden om het smeerbaar te maken. Honing van de imker wordt tot maximaal 40 graden Celsius verhit. Deze temperatuur is gelijk aan de warmte in de bijenkast. Bij het verwerken van honing op maximaal 40 graden blijven alle enzymen bewaard. Veel honingsoorten uit de supermarkt worden in grote hoeveelheden geproduceerd. Dan wordt niet altijd rekening gehouden met de maximale temperatuur. Als je gekristalliseerde honing op een hoge temperatuur verwerkt, dan gaan de gezonde stoffen verloren.

Rauwe honing kopen? Ga voor raathoning

Ben je op zoek naar de puurste en meest natuurlijke vorm van honing? Overweeg dan om rauwe honing direct van de imker te kopen. Rauwe honing staat bekend om zijn onbewerkte staat en de vele voordelen voor je gezondheid. 

een stukje rauwe heide raathoning

Bewaaradvies voor Raathoning

Raathoning is een heerlijke en natuurlijke zoetigheid die je gewoon in je keukenkast kunt bewaren. Het mooie van raathoning is dat het in principe onbeperkt houdbaar is 🍯. Dit betekent dat je er altijd van kunt genieten, en het zal zijn smaak en kwaliteit behouden, zelfs als je het een tijdje niet gebruikt.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pot of container waarin je de raathoning bewaart, goed is afgesloten om te voorkomen dat er vocht en verontreinigingen binnendringen. Bewaar het op een koele en droge plaats, weg van direct zonlicht. Op deze manier behoudt de raathoning zijn natuurlijke eigenschappen en blijft hij vers.

Raathoning kopen

 

 

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)