Bijen

Wat is een bijenzwerm?

Onderstaande video's maken duidelijk wat een zwerm van honingbijen is, en wat niet. Als je nog nooit een echte bijenzwerm hebt gezien, is het moeilijk uit te leggen. Dat zou je moeten ervaren... De eerste video laat een bijenzwerm zien.
Zie je zo'n zwerm? Raak niet in paniek, wacht rustig af tot de bijen zich verzamelen in een tros. Zoek een telefoonnummer van je lokale imkervereniging, dan wil een imker uit de buurt deze bijen vast op komen halen. Op de tweede video zie je een ander verschijnsel dat soms ook voor een zwerm wordt aangezien: solitaire bijen zoeken een plekje.

Een bijenzwerm bestaat honderden tot duizenden bijen, die zich als een wolk verspreiden. De koningin heeft de bijenkast verlaten. Daar kan ze verschillende redenen voor hebben. Het gebeurt bijvoorbeeld wel dat er nieuwe, jonge koninginnen de baas willen spelen. Er kan maar één bijenkoningin per volk zijn, dus dan verlaat de oude koningin de kast met een gedeelte van het volk.

In zo'n grote zwerm zoeken tientallen bijen een geschikte plek om te nestelen. Aan een tak, in de nok van een huis, in een struik... Als de gevonden plek door de koningin goedgekeurd wordt, gaat zij zitten. De bijen herkennen haar geur, het hele volk verzamelt zich om de koningin en zo een tros bijen. Als deze zwerm door niemand ontdekt wordt (bijvoorbeeld in een holle boom) kan het daar een tijdje overleven.

WhatsApp Image 2019-04-26 at 20.03.22.jpg

Zwerm in een kas, voorjaar 2019

Bijenzwerm verwijderen

Door een bijenzwerm raakt een imker wel een gedeelte van een volk, of soms een heel bijenvolk kwijt. Ook kan een zwerm voor overlast zorgen. Daarom zal een imker uit de buurt de zwerm graag willen 'scheppen'. De imker neemt een korf mee, waar de bijen in opgevangen kunnen worden. De korf houdt hij onder de zwerm. Als de kluit aan een tak hangt, is één ferme klap op de tak genoeg zodat de zwerm als één kluit in de korf valt. 

In bovenstaande video zie je solitaire (wilde) bijen voor een bijenhotel. Ze zoeken een geschikt plekje om eitjes achter te laten. Zie je dat ook gebeuren? Soms zijn er wel tientallen tegelijk bezig, behoorlijk druk dus! Blijf nog eens wat langer kijken. Gaan alle bijen op elkaar zitten? Dan is het een zwerm. Kruipt een bij in een gaatje, en vliegt-ie na een poosje weer weg? Dan gaat het om solitaire bijen.

Ik zoek contact met De Werkbij   Terug naar de Kennisbank

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)