De Gatherhof

Imkerij de Werkbij ontwikkelt in Vaassen natuur- en educatietuin de Gatherhof. Op deze prachtige plek kan iedereen genieten van de natuur. Bijvoorbeeld door stil te zijn en zo te ontdekken wat er allemaal vliegt, kruipt en zoemt. Door een kijkje te nemen bij de bijenkasten en je te verwonderen over alle kleuren stuifmeel die de bijen binnenbrengen. Of door middel van het plukken van een bosje bloemen in de zomer (dit kan van woensdag t/ zaterdag van 9.00-16.00 uur, als de winkel tegenover de tuin open is.)

Bij & Bloei Dag: buiten-event op 10 juni 2023!

Op zaterdag 10 juni ben je van harte welkom op de Bij & Bloeidag in Vaassen! We organiseren een boeldag voor de imker en tevens inspiratiedag voor elke tuinliefhebber. Van 10.00 - 16.00 uur kun je langskomen voor een boeiend programma in de tuin, bij de bijen, in de winkel, waar we klaar staan met imkeradvies, tuintips, bijenplanten, rondleiding - en nog veel meer. Een gezellige dag, ook voor de kinderen!

Je kunt deze dag parkeren bij de Avervoordseweg in Terwolde, oprijden tussen de nrs. 34 en 36 (parkeerterrein bij de kerk). We brengen je per huifkar naar onze locatie!
Meer over deze dag.

Gatherhof blogs

Bijenplanten

In de natuurtuin en in de kas naast de Werkbijwinkel, tegenover de tuin kweken we bijenplanten van Happy Bee Plant. Deze planten lokken bijen, hommels, vlinders en andere insecten en zijn gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen. 

Bijenplanten Happy Bee Plant

bieslook

Biodiversiteit

Dit voormalige grasland van ca. 2500 m2 wordt omgetoverd tot een prachtplek voor mensen, dieren en planten. We zaaien en planten allerlei bloemen en planten die aantrekkelijk zijn voor insecten, zoals bijen en vlinders. Er staan bijenkasten op de tuin en er is veel plek voor solitair levende bijen. We kiezen voor inheemse planten en bloemen, om weinig voorkomende vlinders aan te trekken. In de meidoornhaag rondom de tuin ontstaan schuilplekken en nestgelegenheid voor vogels, egels, muizen. Er is veel aandacht voor het bodemleven. We gebruiken goede compost en kiezen ervoor om de bodem niet om te spitten (om te keren) zodat alle bodemorganismen op hun plaats blijven en hun werk kunnen doen. Een gezonde bodem is de basis voor gezonde planten, kruiden, bloemen, fruit en groenten.

Informatie over zaaien en planten

Biodiversiteit

Pluktuin

Vanaf begin juli is een gedeelte van de tuin ook bloemenpluk. Plukken kan van woensdag t/m zaterdag, als de winkel (tegenover de tuin) open is. Wil je plukken? Ga naar de winkel voor een instructieblaadje en het lenen van een schaartje. Je kunt het bosje na het plukken ook in de winkel betalen. Met die bloemen geniet je dagen na je bezoek nog na van de tuin! Langer genieten? We hebben regelmatig stekjes en vaste (bijen)planten te koop.

Natuurtuin de Gatherhof

Educatie

De Gatherhof wordt ingezet als educatietuin. We geven rondleidingen, workshops, organiseren lessen, zaaidagen en meewerkdagen. We hopen dat bezoekers de verbinding met de natuur (her-)vinden en beleven, en leren waar eten vandaan komt en het belang van bestuiving daarin. Door een bezoekje aan de tuin ga je helemaal geïnspireerd naar huis om in je eigen tuin tegels eruit te halen en bloemen ervoor terug te planten of zaaien.

Wil je meer leren over de bijen en de natuur? We organiseren, op verzoek, natuurmiddagen en rondleidingen. Ook voor verenigingen, groepen en schoolklassen. Stuur een berichtje om contact op te nemen!

Agenda

Educatie natuurtuin

Kom een keer langs!

De Gatherhof ligt in een prachtig fietsgebied tussen de A50 en de IJssel, in het buitengebied van gemeente Epe. De tuin is altijd open voor publiek. Zet je fiets bij de picknicktafel, loop een rondje en laat je inspireren. In de vrolijke BEE-Buzz bevindt zich het rustpunt, waar je een lekker bakje koffie of thee kunt zetten.

Aan de overkant van de weg is op woensdag t/m zaterdag onze winkel ‘De Werkbij Veluwe’ geopend. Hier zul je Jannitha Verrips vaak aantreffen. Hier zijn verschillende soorten honing te koop, net als honingsnoepjes, taarten en wijnen. Ook zijn er verzorgingsproducten van de bij, zoals shampoo, crèmes, honingzeep en zalfjes, en vitaliteitsproducten die gemaakt zijn van propolis. Imkers kunnen terecht voor imkermaterialen en iedereen kan snuffelen in de vele bijenboeken.

Openingstijden natuurtuin

De natuurtuin is altijd open. Het rustpunt in de BEE-Buzz is doorgaans van ma-za open.
Bloemen plukken kan op woensdag t/m zaterdag van 9.00-16.00 uur. Dat zijn de openingstijden van de winkel.

Routebeschrijving

Routebeschrijving vanaf A50: afrit 26 Vaassen. Ga linksaf de N792 Eekterweg-Geerstraat op (2km). Sla de derde weg rechtsaf naar de Gatherweg. Dit is vóórdat er een scherpe bocht naar rechts is. Vervolg de Gatherweg, na 5 bochten vind je de Gatherhof aan je linkerhand en aan de andere kant van de weg De Werkbij Veluwe aan je rechterhand.

Adres: Gatherweg 34, Vaassen

LET OP: TomTom kent ons adres niet.

 

Werkbij Veluwe Jannitha

De Werkbij Nieuws en Agenda

Parkeren Bij & Bloeidag Kom je met de auto naar de Bij & Bloei Dag? Dat kan natuurlijk!…
Lessen en workshops van de imker Juffen en meesters opgelet! Natuuronderwijs is zó leuk en…
Hersenspinsel van Kees (1) "Soms zit ik aan het eind van de zaterdag even op het bankje buiten bij…