Zaaien & Planten

De beste drachtplanten voor bijen

Bijen, essentieel voor ons ecosysteem, gedijen het beste met de juiste drachtplanten in hun omgeving. In dit artikel duiken we in de wereld van drachtplanten voor bijen en geven tips voor een bloeiende tuin, die bijen aantrekt.

Inhoudsopgave:

  1. Wat zijn drachtplanten?
  2. Goudsbloem: zonnige drachtplant voor bijen
  3. Phacelia beter bekend als bijenvriend
  4. Ode aan de paardenbloem
  5. Vaste planten die nectar en stuifmeel leveren
  6. Appelboom en paardenbloem in de boomgaard
  7. Wilde kers en paardenkastanje
  8. Maai mei niet

Wat zijn drachtplanten?

Drachtplanten zijn planten die nectar en stuifmeel leveren voor bijen. Deze planten spelen een cruciale rol in het voeden van honingbijen en wilde bijen. Drachtplanten dragen als voedselbron bij aan het behoud van een gezond ecosysteem.
De nectar hebben bijen nodig voor de productie van honing. Het stuifmeel bevat veel eiwitten die de larven nodig hebben om te groeien. Het planten van drachtplanten in tuinen is een waardevolle stap om bijen te ondersteunen, zodat hun bestuivende rol in de natuur behouden blijft. In deze blog geven we je tips om je tuin transformeren tot een bloeiende oase!

drachtplanten voor bijen: goudsbloem

Goudsbloem: zonnige drachtplant voor bijen

De goudsbloem (calendula officinales) is een drachtplant voor wilde bijen en honingbijen, en waardplant voor de rupsen van zeker 10 soorten nachtvlinders! Deze eenjarige bloem verschijnen al vroeg in de tuin. De bloemen zaaien zichzelf uit en bloeien daarom al vroeg. 

Goudsbloemen zaaien doe je het beste als het overdag rond de 15 graden is. Dus rond Koningsdag. En weet je waarom Koningsdag ook hèt moment is? De goudsbloem heeft een prachtige gele tot dieporanje kleur. Dat is de belangrijkste reden waarom mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog graag goudsbloemen zaaiden in hun tuin, als een stil protest tegen de bezetting. De goudsbloem is wereldwijd ook het symbool voor burgerslachtoffers in oorlogstijd. De bloem staat voor zorg en meeleven, en wordt vanwege haar helende werking gebruikt in crèmes voor huidverzorging. 

drachtplanten phacelia

Phacelia beter bekend als bijenvriend

Phacelia (phacelia tanacetifolia), ook wel bekend als bijenvriend of bijenbrood, is een uitstekende drachtplant voor bijen. Met zijn prachtige lavendelblauwe bloemen trekt deze eenjarige plant niet alleen de aandacht van tuinliefhebbers, maar ook van bijen. Phacelia staat bekend om zijn lange bloeiperiode, waardoor het een waardevolle voedselbron is voor bijen gedurende verschillende seizoenen. Bovendien is deze plant gemakkelijk te kweken en gedijt hij goed in verschillende bodemsoorten. Door phacelia te planten lever je niet alleen een bijdrage aan het welzijn van bijen, maar geniet je ook van een kleurrijke en levendige bloementuin.

drachtplanten voor bijen: paardebloem

Ode aan de paardenbloem

De paardenbloem (taraxacum officinale) is ook een goede drachtplant, en een van de meest voorkomende wilde planten. Volgens sommigen is het een onkruid, maar veel imkers zullen de liefde voor paardenbloemen herkennen. Voor bijen is het een van de beste bloeiende drachtplanten, omdat hij lang bloeit, veel nectar en felgekleurd, oranjegeel stuifmeel kan leveren. In weidegebieden is de paardenbloem in het voorjaar soms een hoofddracht. In onze natuurtuin groeien altijd paardenbloemen tussen het gras.

Bij het openen van een bijenkast kan tijdens een overvloedige paardenbloemendracht uit het volk een geur opstijgen die aan een paardenstal doet denken. Daar komt de naam van de plant vandaan. Dat is geen reden tot ongerustheid, paardenbloemhoning is heerlijk van smaak.

Bloemenzaad kopen   Zaaitips!

Vaste planten die nectar en stuifmeel leveren

Alle bessenplanten zijn geschikt voor bijen, zoals de zwarte bes, rode bes, kruisbes, maar ook de heerlijk geurende ribes (ribes sanguineum) met prachtig hangende trossen en rozerode bloemen.

De schoenlappersplant (bergenia cordifolia) zou je alleen al om de naam in de tuin willen hebben. Hij heeft grote bladeren en is een vroege stuifmeelbron. De plant heeft roze bloemen op lange stelen. Longkruid (pulmonaria spp) behoort tot de boragiefamilie en doet het goed in de schaduw en op vochtige grond. De klokvormige bloemen zijn onweerstaanbaar voor de gewone sachembij (anthophora plumipes). 

bloeiende drachtplanten
Drachtplanten kopen van Happy Bee Plant

Appelboom en paardenbloem in de boomgaard

Als je een rondje door de stad of buurt fietst, zie je in mei vast de appel (malus domestica) in bloei ziet staan. De appel wordt al duizenden jaren gecultiveerd. Zit je in een fruitteeltgebied, dan leveren boomgaarden een belangrijke bijdrage aan het foerageren van bijen. (foto: bij op bloesem).

drachtplanten voor bijen: bloesem fruitboom

Een bevriende imker werd gevraagd voor bestuivingsdiensten in de appelboomgaard. Daar aangekomen met zijn bijen, bleek dat al het gras extra kort was gemaaid. Volgens de teler was dat nodig, om de paardenbloemen weg te maaien. “Anders vliegen de bijen op de paardenbloemen en bestuiven ze mijn appels niet”. Maar wat vertelde de imker? De appels leveren pas vanaf 11 uur nectar. Tot die tijd vliegen de bijen op de paardenbloemen. Als je die paardenbloemen wegmaait, dan vliegen de bijen naar de buren toe. Laat die paardenbloemen dus staan!

Wilde kers en paardenkastanje

Fruitbomen zijn goede drachtplanten voor bijen. De wilde kers (prunus avium) is een voorouder van de gecultiveerde kersenbomen. Het is een aantrekkelijke, slanke boom die voorkomt in bossen en hagen. Hij produceert in het voorjaar veel witte bloesem en in het najaar prachtige vruchten. Een andere boom met vroege bloesem is de paardenkastanje (aesculus spp.). De witte paardenkastanje is een uitmuntende drachtplant, want de lange staande witte bloemtrossen leveren veel nectar met een vrij hoog suikergehalte, soms tot 65%. Ook de hoeveelheid stuifmeel is groot. In de kast is het duidelijk te zien als je bijen op de paardenkastanje-soorten vliegen: de raten zijn door het opgeslagen stuifmeel diep donkerrood gekleurd.

drachtplanten zaaien

Maai mei niet

Soms zorg je voor bloeiende drachtplanten door juist iets niét te doen. In onze natuurtuin de Gatherhof in Vaassen deden we in 2022 mee met de actie “Maai mei niet”. Met deze actie, die ontstond in Engeland en België, worden mensen opgeroepen om in de maand mei het gras te laten staan. In mei ontwikkelen de bloemen van diverse rozetplanten, zoals paardenbloemen zich. Als je in deze maand maait, dan ben je die direct kwijt. Door het gras een maand niet te maaien wordt het een rijk buffet voor allerlei insecten zoals bijen, kevers, hommels en vlinders. 

drachtplanten maai mei niet

Onderzoek uit Engeland laat zien dat je tot wel tien keer meer bijen aan kunt trekken. Bijkomend voordeel is dat het gras beter bestand is tegen droogte en hitte. De meest voorkomende drachtplanten waren het madeliefje, de kruipende boerbloem, zachte ooievaarsbek, scherpe boterbloem en de gewone ereprijs. De planten met de meeste nectar zijn de paardenbloem, kruipende zenegroen, gewoon biggenkruid, gewone margriet en de hondsdraf.  Ook in onze natuurtuin zoemde het er in mei op los (zie bovenstaande foto). Doe je ook mee met “Maai mei niet

Ontdek alle zaden voor bijenplanten   Zaaien in het voorjaar

Geschreven door:

Nienke Boone (Biodiversiteit ontwikkeling)