Happy Bee Day - een feestelijke dag!
Op zaterdag 10 februari 2024 vierde Imkerij de Werkbij haar 50-jarig bestaan met Happy Bee Day. Een bijzondere dag, voorbereid met alle collega's en een aantal vrijwilligers. Want je viert niet elk jaar dat je 50 wordt! In de afgelopen 50 jaar is De Werkbij enorm gegroeid. Aan het begin van de dag werd de oprichter van De Werkbij, Kees van Holland, samen met zijn vrouw in het zonnetje gezet. Daarna konden alle bezoekers rondkijken in het hele pand - in elke hoek was wel iets te doen. Zo'n 1000 mensen namen deel aan verschillende activiteiten.
Overhandiging van cadeaus aan Kees en Wil van Holland door Marjan
Happy Bee Day: imkeren als ambacht
In de loop van deze Happy Bee Day kwamen er ca. 1000 bezoekers om deel te nemen aan alle feestelijkheden. ‘Prachtig om deze dag te mogen meemaken,’ aldus een bezoekster. Mensen liepen door het hele bedrijf en volgden presentaties van Nederlandse en buitenlandse imkers. Imker Peter Linnartz vertelde ’s ochtends uitgebreid over de uitdagingen van het imkeren en de noodzaak van goede varroa-bestrijding, ook door hobby imkers. ’s Middags besprak hij de vermeende concurrentie tussen honingbijen en wilde bijen en pleitte voor verbetering van de habitat (natuurlijke leefomstandigheden) voor alle soorten bijen.
Fius van Laar, dagvoorzitter en imker Peter Linnartz
Sociaal ondernemen
Wat is er eigenlijk voor nodig om sociaal te ondernemen? Hoe ingewikkeld is dat? Collega Johan Jagersma vertelde op Happy Bee Day aan bezoekers hoe het draait om geduld, om groei en denken in mogelijkheden. Een bakje koffie drinken en kijken of je bij elkaar past. Ruimte geven voor ontwikkeling en elkaar helpen binnen het team. ‘We kunnen van het bijenvolk zo ontzaglijk veel leren als het gaat om de manier waarop we met elkaar omgaan,’ zei Kees Verrips hierover in zijn openingsspeech. ‘Kijk wat er in de natuur gebeurt, leer ervan en geef je leven zo vorm. Dat hebben wij geprobeerd in een onderneming. We kunnen veel uit de schepping leren en dat is voor de Werkbij de basisgedachte.’
Kees en Jannitha Verrips
Meer lezen over sociaal ondernemen Terug naar het overzicht
Kindplein
Natuurlijk wilden we de kinderen ook een mooie Happy Bee Day bezorgen. Er kwamen veel gezinnen met kinderen in alle leeftijden! Ze volgden een speurtocht door het pand en deden uiteraard mee aan het Kampioenschap Dekselschuiven. Dit jaar gewonnen door één van de kinderen! Onze partner Dipam liet kinderen zelf een bijenwaskaars dompelen die ze mee naar huis konden nemen. En natuurlijk kon je ook bijen kleuren aan tafel en daar werd veel gebruik van gemaakt. Ook de presentaties van MAF Nederland waren popolair bij kinderen én volwassenen. MAF is een hulporganisatie die met meer dan 100 vliegtuigen hulp biedt in onbereikbare gebieden.
Kinderen vullen de antwoorden van de speurtocht in
Propolis
Een minder bekend stofje van de honingbij: propolis! Propolis wordt gemaakt door honingbijen en daarmee verdedigen ze hun woning. Pro-polis betekent ‘voor de stad’, vertelde Aurélie Bernard van het Franse bedrijf Apimab aan een volle presentatiezaal. Het is een goedje dat bijen maken op basis van harsen uit boomknoppen. Propolis heeft een ontsmettende en anti-bacteriële werking en wordt verwerkt door het biologisch gecertificeerde bedrijf Apimab in voedingssupplementen en verzorgingsproducten. Heel bijzonder om de geurverschillen te ruiken tussen Braziliaanse propolis, Europese propolis en propolis uit andere gebieden.
De Werking van propolis Terug naar het overzicht
Aurélie Bernard van Apimab vertelt over propolisproducten van Propolia
Drachtplanten en honing
Pieter van Manen, de oprichter van Happy Bee Plant is deskundige op het gebied van drachtplanten. Bijna het hele jaar door bloeien er drachtplanten in Nederland en vanaf februari vliegen de bijen alweer, bijvoorbeeld op de wilg. Van Manen benadrukte in zijn presentatie tijdens Happy Bee Day hoe belangrijk het is om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en een gevarieerd aanbod aan planten aan te bieden aan bijen en andere insecten. Imker Mohamed legde uit wat er eigenlijk allemaal in honing zit en waarom het gezond is voor de mens.
Imker Mohammed Abohadida legt uit wat er in honing zit
Een stukje geschiedenis vanaf 1974
Imkerij de Werkbij werd in 1974 opgericht door Kees en Wil van Holland met als belangrijkste activiteit de Bestuiving van gewassen. De verkoop van bijenwasproducten en van honing waren in die tijd slechts neveninkomsten. Prachtig maar heel arbeidsintensief werk. ‘Als je uitrekent wat ik per uur verdien kost bijenhouden (voor de bestuiving) me in principe geld.’ zei Kees in 2003 tegen het Maandblad voor imkers. Hij had in die tijd zo’n 300 productievolken en afleggers en 40 korfvolken.
50 jaar Imkerij de Werkbij creatief in beeld gebracht
Kees en Jannitha Verrips vanaf 2009
Het bedrijf werd in 2009 overgenomen door Kees en Jannitha Verrips. Zij breidden de inkoop en verwerking van honing en bijenwas verder uit. Het bedrijf functioneert als sociale onderneming waar mensen met een beperking volwaardig meewerken. Naast honing en bijenwasproducten komen er ook glazen potten en deksels in het assortiment om imkers mee te faciliteren. En propolisproducten van het merk Propolia (voedingssupplementen en verzorgingsproducten) worden door De Werkbij verkocht. In 2023 nam De Werkbij een kunstraatmachine in gebruik waarop voor imkers nieuwe raatvellen worden gemaakt van bijenwas van hun eigen bijen.
Omdat het aanbod van honing in Nederland beperkt is, koopt De Werkbij ook ambachtelijke honing uit o.a. Estland en Roemenië in. Met imkers uit deze beide landen is een goede band opgebouwd. Hun manier van werken met mensen en met de natuur past goed bij De Werkbij.
Waarom Radu en Flavia samenwerken met Imkerij de Werkbij
Taart eten op Happy Bee Day
De kunstraatmachine in Veenendaal wordt geïnspecteerd
Het ambacht 'korfvlechten'
Presentaties van MAF werden druk bezocht
Imkerij in Beeld: Radu en Flavia presenteren hun bedrijf in Roemenië
Johan legt uit hoe De Werkbij aankijkt tegen sociaal ondernemen