Propolis

Wat is Propolis?

Wat is propolis nu eigenlijk? Je hoort het om je heen: propolis is gezond, propolis is goed voor je. Maar wat is propolis nou eigenlijk? Propolis is een uniek stofje van de honingbij. Een goedje dat lijkt op lijm (beetje kleverig), gemaakt door bijen uit plantaardige bronnen, zoals hars op de knoppen van bomen en planten. Ongewenste kieren en openingen in de bijenkasten en nesten worden gedicht met propolis. De wand van het bijenhuis wordt ingesmeerd met deze substantie. Op deze pagina vertellen we meer over wat Propolis nou eigenlijk is. 

Propolis voor je hond of kat • Hoe heeft Propolis invloed op je weerstand? • Wat is Propolia, een lijn op basis van propolis?  • Waarom is propolis gezond? • Propolis werking toegelicht

Inhoudsopgave 

1. Wat is propolis?

Propolis is het kleverige goedje dat bijen verzamelen uit de harsen en knoppen van bomen. Het is kastanjebruin van kleur. Propolis laat geen lucht en vocht door, en doet bacteriën en schimmels verschrompelen. Bijen voegen er speeksel en was aan toe. Daarna gebruiken ze het om gaten en kieren van de kast mee te dicht te smeren. Zo houden ze schimmels en ziektekiemen buiten. Ook pakken ze er gedode indringers mee in, zodat die niet ontbinden en ongedierte verspreiden in de kast. Sommige imkers gebruiken roosters waar gleufjes in zitten. Bijen zullen deze gleufjes dichtsmeren met propolis, die daarna geoogst kan worden.

  • Propolis wordt ook wel hars genoemd en is een spel tussen plantaardige en dierlijke onderdelen
  • Propolis heeft een unieke samenstelling
  • Propolis is een verzameling van balsem, bijenwas en essentiele oliën
  • De bijen voegen zelf stuifmeel, aromatische zuren, phytoniciden, flavenoiden en hoge gehaltes vitamine A,B, C, E en mineralen toe.

Wat is propolis

2. Waarom is propolis gezond?

Propolis werkt goed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat Propolis het afweersysteem van het menselijk lichaam stimuleert. Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt vanwege de krachtige werking. De ervaring leert dat het een weldaad is voor de huid en de inwendige gezondheid. 

Volgens de Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg bezit Propolis een spectrum aan genezende eigenschappen. Door de grote diversiteit van de inhoud van Propolis werkt het als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast blijkt uit talrijke onderzoeken dat je tegen Propolis geen natuurlijke resistentie opbouwt. 

Is propolis gezond? 

  • Propolis kan gebruikt worden voor wondheling, ontsmetting en bescherming 
  • Bijen bewerken een soort harsachtig product en voegen daar hun eigen stoffen aan toe - die ze gebruiken voor hun eigen gezondheid 
  • Deze stof (Propolis) beschermt het bijenvol tegen schimmels en infecties 
  • Voor de mens is de stof nuttig en natuurlijk, en er zijn aanwijzingen dat dit werkt tegen de behandeling van wond- en huidproblemen 
  • Ook kan Propolis nuttig zijn bij de behandeling van de algemene innerlijke mens
  • Het is belangrijk te realiseren dat Propolis geen geneesmiddel is - omdat het altijd verschilt van samenstelling en er geen gezondheidclaims op gemaakt mogen worden

Hoe hebben weerstand en propolis met elkaar te maken? In een bijenkast leven in de zomer circa 60.000 bijen. Maar hoe kan het nou dat ze zo gezond bij elkaar kunnen leven? Dat heeft alles te maken met Propolis. Er zijn ook specifieke producten die de weerstand van mensen bevorderen. 

Weerstand en Propolis 

3. Hoe wordt propolis gemaakt?

De bijen verzamelen de grondstoffen voor propolis zoals hars, overdag. Dit doen ze omdat de hars dan wat zachter is. Ze vinden dit met name op specifieke bomen zoals de berk, populier of naaldboom. De bomen produceren op hun beurt weer de hars, omdat de hars het hout van de boom beschermt tegen infecties. Bijen kauwen en voegen allerlei gezonde vitaminen toe aan deze plantaardige massa. Het product bewerken ze met hun voorpoten en geven het via de middenpoten naar achter, waar ze het opslaan in hun achterpoten. Eenmaal binnen in de kas wordt het goedje doorgegeven aan de andere werkende bijen. Hier komt ook de naam werkbij vandaan. Uiteindelijk is het goedje zo zacht en stevig dat het gebruikt kan worden om aan de binnenkant van de kast aan te brengen, om de kast op temperatuur te houden en te beschermen. Elk spleetje maken ze dicht. Hard de propolis uit, dan is het juist weer een donkere kleverige massa. 

4. Hoe werkt propolis?

Propolis wordt ook wel gezien als een natuurlijk antibioticum. Het voordeel van een natuurlijk middel is dat je geen weerstand opbouwt tegen het middel. Propolis werkt op verschillende manieren, zo kan het desinfecteren, pijnstillen en natuurlijke processen bevorderen. Propolis is geen medicijn en er kunnen daardoor geen medische claims op gelegd worden. 

Propolis Werking 

5. Is propolis gevaarlijk?

Propolis is niet gevaarlijk. Echter blijkt het dat 1,3% van de mensen allergisch reageert op Propolis. De bijwerkingen die zich wel voordoen zijn bij een beperkt aantal mensen en zijn bijwerkingen als: verergering van bestaande klachten, hoofdpijn, vreemd gevoel in uw mond of slokdarm en vaker naar de WC moeten. Daarnaast kan Propolis kan de bloedstolling beïnvloeden. Verder wordt propolis ook afgeraden voor mensen met ernstige hartproblemen en nierfalen. Over het algemeen zijn de klachten echter mild. Als u een allergie hebt voor bijenproducten en honing wordt het natuurlijk afgeraden om propolis te gebruiken. Om te controleren of u allergisch bent, kunt u het beste eerst Propolis zalf en Crème of Propolis druppels gebruiken, voordat u bijvoorbeeld Propolis capsules of Propolis Tinctuur gebruikt. 

6. Wat is het nut van propolis?

Bomen gebruiken de hars natuurlijk voor de bescherming van het hout. Dit zorgt weer voor heling van de boom, maar ook bescherming. Bijen bewerken de propolis en gebruiken het om de kast warm te houden, maar ook ter bescherming van het bijenvolk. In een gemiddeld bijenvolk leven wel zo'n 45.000 tot 60.000 bijen, dus het is belangrijk dat dit volk beschermt wordt tegen ziektes en virussen. Voor de mens is propolis ook van groot nut, omdat het kan gebruikt worden voor de weerstand en voor de behandeling van wond- en huidproblemen. Let daarbij wel op dat propolis geen "officieel" geneesmiddel is. 

7. Gezondheidsclaims en propolis

Er zijn talloze verhalen over de werking van propolis en hoe het geholpen heeft tegen diverse ziekten. Echter zijn wij natuurlijk geen dokter en is propolis geen "officieel" geneesmiddel. Vandaar dat er ook GEEN gezondheidsclaims gemaakt mogen worden, omdat propolis steeds kan verschillen van samenstelling. Wat je vooral veel tegenkomt zijn dingen als dat propolis een antibacteriele werking heeft, dat het de groei van virussen remt en de groei van schimmels, dat het de werking van antibiotica versterkt of zelfs deels vervangt. Echter is het wel belangrijk dat u altijd eerst contact opneemt met uw huisarts. 

LET OP! 

Ongeveer 1 op de 2000 mensen is allergisch voor propolis en om zeker te weten dat u dat niet bent, kunt u propolis eerst op uw hand proberen. Treed er na 12 uur geen reactie op, dan is het goed. Bijen Producten mogen ook nooit gegeven worden aan kinderen onder de 1 jaar. 

In de Franse heuvels bij de Middellandse Zee zette imker Bernard in 1975 zijn eerste bijenkasten op. Hij hield van bijen en van alles wat zij de mensen geven. Bernard oogstte niet alleen honing en bijenwas, maar ook propolis. Hij realiseerde zich hoe krachtig het is, en in zijn laboratorium ontwikkelde hij de gezondheidsproducten en de verzorgingslijn Propolia™. Deze productlijnen worden steeds verder uitgebouwd.  Propolis weert ziektekiemen, bacteriën en schimmels. Steeds meer mensen ontdekken dit! 

De Propolia lijn 

8. Propolis Producten

In totaal zijn er 15 verschillende toepassingen! Voor de ondersteuning van je huid, het verzachten van je keel, het stimuleren van je bloedsomloop en je gewrichten, en nog veel meer. In de winter, als veel mensen verkoudheid en griep oplopen, krijgt de Werkbij veel vraag naar Propolis Intense voor keel, mond en luchtwegen. 

Bij het kopen van Propolis moet u goed letten op de hoeveelheid propolis die in een product verwerkt is. Vandaar ook dat het handig is om propolis direct van een imker te kopen, ook omdat er dan een zekere kwaliteit gegarandeerd kan worden. 

Wanneer je op zoek bent naar Propolis of Propolia (een productlijn op basis van Propolis) ben je bij dewerkbij.nl aan het juiste adres. Wij verkopen alleen de beste propolis, helemaal natuurlijk! Propolis kan verschillen van kleur doordat het een natuurlijk product is, gemaakt door de bijen! 

De beste propolis 

Er zijn verschillende producten van Propolis te maken, zoals bijvoorbeeld propolis tinctuur, propolis druppels, propolis zalf en propolis creme. Imkerij de Werkbij verkoopt verschillende categoriën Propolis, op basis van de lijn van Propolia

Meer artikelen over propolis

Geschreven door:

Marije