Kunstraatmachine naar Imkerij de Werkbij

De kunstraatmachine van Bijenteeltmuseum-Imkerij Ecopoll gaat over naar Imkerij de Werkbij. De Werkbij neemt hiermee per direct de activiteiten rond het maken van kunstraat over. Robert Schuurmans en zijn vrouw Thea maakten tot voor kort kunstraat voor imkers van hun eigen bijenwas. De kunstraatmachine van Ecopoll wordt van Geffen overgebracht naar Veenendaal. Kees Verrips van De Werkbij: “We zijn heel blij met deze mooie aanvulling op onze activiteiten, waarmee ook extra sociale werkplekken in Veenendaal worden gecreëerd.”

Robert en Kees bij de kunstaatmachine
foto: Kees Verrips en Robert Schuurmans

Bijenwas en sjoemelwas

De kunstraatmachine wordt binnenkort verhuisd en de kennis en expertise van Robert en Thea is overgedragen aan De Werkbij, van het schoonmaken van de bijenwas tot het uiteindelijk produceren van nieuwe raatvellen. Robert: “We zijn in 2015 begonnen met het maken van kunstraat van eigen bijenwas van de imker. In 2018 kwam de sjoemelwas op de markt. Veel bijenvolken werden heel klein of gingen helemaal dood. Daarna kreeg het maken van kunstraat van de eigen bijenwas van de imker een enorme boost. Er is nog steeds veel vraag naar.” 

kunstraat

Tarievenblad bekijken

Bijenteeltmuseum-Imkerij Ecopoll

Het bedrijf van Robert en Thea Schuurmans was één van de grotere imkers in Zuid-Nederland, met ca. 400 bijenvolken, die ingezet werden voor de bestuiving van gewassen en productie van honing.Toen het werk te zwaar werd, zijn imkerij en de productie van kunstraat verkocht. Ecopoll heeft een Bijenteeltmuseum met een unieke collectie, waar lezingen en workshops worden gegeven. Zorgimkerij-Ecopoll blijft bestaan en biedt dagbesteding aan. Meer informatie: www.ecopoll.nl.

Bijenwaskaarsen bekijken   Terug naar het overzicht

bijenwas

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel