Duurzaam & Sociaal ondernemen is leuk!

Liefde voor bijen en mensen, dat vinden we bij de Werkbij, als duurzame & sociale onderneming, belangrijk. Dit zijn grote termen die wij heel praktisch maken. Hoe we dat doen? Hier lees je een aantal voorbeelden. Allemaal geïnspireerd door onze werkwijze: goed voor elkaar zorgen én voor de wereld.

Wat is duurzaamheid? En wat betekent nou eigenlijk duurzaam ondernemen in de praktijk? Deze vraag bespraken we met collega’s op de werkvloer. En wat betekent dit voor ons werk? Al snel kwamen we samen op een lange lijst met thema’s!
Zo hebben we maar liefst 11 verschillende maten dozen, voor elk pakket een perfecte doos. Door efficiënt in te pakken verplaatsen we zo weinig mogelijk ‘lucht’. En omdat er zo meer pakketten in een vrachtwagen passen, bespaart onze vervoerder op die manier brandstof. 

Goede verpakking en hergebruik materiaal

Is er tóch nog wat ruimte over in het pakket, dan vullen we dit op met hergebruikt karton. Oude kartonplaten versnipperen we in onze shredder machine. Ideaal spul om de laatste hoekjes in een doos mee op te vullen: het beschermt ook nog eens de breekbare producten. Goed verpakken vinden we heel belangrijk. Want zo komt het pakket met inhoud onbeschadigd bij de klant. Zo voorkomen we retourzendingen (die niet duurzaam zijn, én extra werk voor de klant!).Als de doos netjes is ingepakt, plakken we hem dicht met papieren tape. Onze volautomatische tapedispenser geeft precies de juiste hoeveelheid tape aan. Een stevige doos dus, met alleen maar papier en karton, het is mogelijk!

MVO-Prijs Veenendaal: sociaal ondernemen

Die duurzaamheid vinden we dus heel belangrijk. Maar belangrijker nog is het sociaal ondernemen: iedereen is gelijk en mag groeien in zijn werk. Aan het werk gaan is voor sommigen een grote stap. In een veilige werkomgeving bieden we de kans om het werkritme weer op te bouwen. Bij de Werkbij in Veenendaal kun je komen kijken en wat dag(delen) meewerken om het uit te proberen. In 2022 won Imkerij de Werkbij de MVO-prijs 2022 van de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal. Daar zijn we heel blij mee!
In Veenendaal helpen mensen van het kantoor mee op de werkvloer en andersom. Als iets niet lukt bij iemand helpen we elkaar. Want iedereen heeft talenten. Niemand hoeft aan de kant te staan. Op je eigen tempo weer groeien tussen de collega’s, daar doen we het voor!

Opstap naar werk

We stimuleren ook op andere plaatsen het maken van de eerste stap in de richting van deelname in het arbeidsproces. Een mooi voorbeeld hiervan is boerderijwinkel ‘Boer de Bij’ in Rhenen. Daar zijn mensen bezig om vanuit een situatie van dagbesteding door te groeien naar een arbeidsomgeving. Een bijzondere plek waar de mensen, de boerderij, de bijen en hun producten belangrijk zijn. Een prachtige plek voor een nieuwe start.

Lekker fietsen

Wat opvalt: veel collega’s komen op de fiets naar het werk. Ons record staat op twaalf fietsen op een dag. Een vraag die je elke ochtend hoort bij de koffie: ‘Ben je met de fiets of de auto?’. Er wordt zelfs al gefantaseerd over een standaard fietsdag in de week waarbij iedereen op de fiets moét komen. Wie weet! Wordt vervolgd :)

Geschreven door Johan Jagersma - Klantcontact & Projectmanagement Imkerij de Werkbij 

Deel dit artikel