Sociaal ondernemen

Opleidingen en diploma’s vinden we heel belangrijk in Nederland. We gaan allemaal naar school, krijgen les en maken toetsen en examens. Als dat niet bij je past, dan heb je een probleem. Want in onze maatschappij heb je een diploma nodig. Met dat papiertje in de hand vind je makkelijker werk. Kees Verrips van De Werkbij: ‘We zitten veel te veel in door de mensen bedachte structuren als het gaat om onderwijs en werk.’

Er zijn veel manieren van leren. Theorie leren uit een boek is er maar eentje van. Veel mensen in onze samenleving leren niet uit boeken. Zij ontwikkelen vaardigheden in de praktijk. Als ze een plek hebben om te werken en tijd en ruimte hebben om te leren, dan komen ze tot bloei.


Johan spreekt de 4 collega's toe

Praktijkverklaring: Een mooie prestatie

Een Praktijkverklaring ontvangen, zonder dat je uit boeken hoeft te leren. Dat was een mooie kans voor vier medewerkers van de Werkbij. Zij brengen samen meer dan 50 jaar ervaring binnen bij Imkerij de Werkbij!
Johan houdt zich bij De Werkbij o.a. bezig met opleiding en begeleiding van collega’s. Hij ontdekte de praktijkopleidingen van ROC A12. Meteen zag hij mogelijkheden voor 4 Werkbij-collega’s om een certificaat te halen. Het afgelopen half jaar volgden Margaretha, Richard, Elsbeth en Pieternel zo’n opleiding. Op 22 mei kregen ze alle vier een Praktijkverklaring uitgereikt.


Margaretha, Elsbeth, Pieternel en Richard

‘We hebben eerst uitgezocht welke opleiding past bij het werk dat jullie doen,’ vertelt Johan bij de uitreiking van de certificaten. ‘We hebben gekeken welke competenties er bij zo’n opleiding horen. En samen besloten we, dat jullie al die competenties binnen kunnen halen. En dat is gelukt, een mooie prestatie! Jullie werken hier al een hele tijd, en veel competenties hadden jullie al. Dat hebben we nu ook op papier.’

Meer dan 50 jaar werkervaring beloond

De vier Werkbij-en die een certificaat hebben ontvangen, werken ieder langer dan 10 jaar bij De Werkbij. Ze volgden het afgelopen half jaar bij het ROC A12 de Praktijkopleiding. Elsbeth werkt veel in de verwerkingsruimte voor de honing. Ze deed daarom de praktijkopleiding in de categorie ‘assistent horeca & voeding’. Haar leerdoelen waren o.a. het aansluiten van honingvaten op de productielijn, de werkplek schoonhouden en uitleg geven aan anderen. De andere drie volgden de opleiding voor logistiek medewerker. Bij hun leerdoelen hoorde onder meer het aanmelden van binnenkomende pallets met producten, het registeren van producten en op de juiste locatie leggen. Voor de Praktijkverklaring werden alle leerdoelen gehaald.


Margaretha ontvangt haar Praktijkcertificaat

Leren van elkaar

Verrips, directeur van De Werkbij is heel blij met deze vier medewerkers in zijn team. ‘Richard is een goeie chef, hij geeft kennis en vaardigheden ook weer door aan anderen,’ zo spreekt hij de collega’s toe. ‘Jullie leren met elkaar en van elkaar. En samen voegen jullie al 50 jaar werkervaring aan de Werkbij toe, en we bestaan ook al 50 jaar! Vroeger dachten wij: je moet naar school om te leren. Maar veel mensen leren daar weinig, want het is geen goede omgeving voor ze. Maar hier wordt wel degelijk geleerd!’

Meer over sociaal ondernemen

Ondertekening Praktijkverklaring
Richard ondertekent zijn Praktijkverklaring

Een bijzonder bedrijf

Janine Visscher reikte namens het ROC A12 de certificaten uit. ‘Ik vind het een hele eer dat ik hier mag zijn,’ geeft ze aan. Na de uitreiking loopt ze met de vier collega’s mee naar hun werkplekken om hun ervaringen te horen. ‘Wat een prachtig bedrijf, en heel bijzonder hoe iedereen enthousiast vertelt over zijn of haar werk!’ Het ROC heeft meer praktijkopleidingen die op deze wijze aansluiten op praktische vaardigheden. De docent komt bij het bedrijf langs om samen met de studenten en de begeleider de leerdoelen en de voortgang te bespreken.

Praktijkverklaring 4 werkbij collega's
Elsbeth neemt haar Praktijkverklaring in ontvangst

MVO prijs voor De Werkbij

Voor welke samenleving kies jij?

Elk bedrijf kan ruimte maken voor medewerkers zonder diploma. Want zij leren door te doen. En ze hebben daarvoor wat ruimte, begrip en begeleiding nodig. We roepen andere ondernemers op om mensen kansen te bieden en buiten structuren te denken. Want we willen toch geen samenleving waarin alleen waardering en werkplekken beschikbaar zijn voor mensen die het langst hebben doorgeleerd? Onze oproep is: laat niemand aan de kant staan!


Pieternel zoekt alle producten voor de bestelling bij elkaar

Meer over sociaal ondernemen   Naar alle kennisbank-artikelen

Geschreven door:

Aukelien Wierenga