Propolis
Bijenproducten

Weerstand en Propolis

Hoe hebben weerstand en propolis met elkaar te maken? In een bijenkast leven in de zomer circa 60.000 bijen. Als één van deze bijen besmet zou raken door een bacteriële infectie, dan zou binnen een hele korte tijd het hele bijenvolk worden aangetast, met alle gevolgen van dien. Letterlijk betekent pro-polis “voor de stad”. Met het propolis verdedigen de bijen hun stad - de bijenkast of korf waarin ze wonen.

Inhoudsopgave

Wat is propolis? 

Propolis wordt ook wel kithars genoemd, omdat het een soort mengels is, dat bijen smeren tussen alle kieren. Propolis is eigenlijk een mengel van allerlei unieke stoffen die gezond zijn  zoals: stuifmeel, aromatische zuren, phytoniciden, flavenoiden en een hoog gehalte aan vitamines A, B, C en E en mineralen. Propolis is een desinfectie middel voor de bijen die zo op een natuurlijke manier bacteriën weren. Propolis een krachtig middel om de bijenwoning helemaal schoon te houden. Dit stofje wordt ook door veel mensen gebruikt bij verschillende gezondheidsklachten. Propolis heeft een goede werking:

  • Versterking van het immuunsysteem
  • Stimulering van de bloedsomloop 
  • Anti-bacteriële werking 
  • Een weldaad voor de huid 

Propolis kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Imkerij de Werkbij heeft verschillende productlijnen. De 'bruine lijn' (zie foto) kun je goed gebruiken voor je weerstand en je immuunsysteem.

Propolis tinctuur zonder alcohol Meer propolis tinctuur

Hoe komt het dat propolis goed is voor de weerstand?

Dit goedje wordt door de bijen gemaakt van harsen, wassen en gommen van de bomen. Bomen gebruiken deze drie bestandsdelen onder andere om gaatjes in de bast te dichten, zodat bacteriën en schimmels de boom niet in kunnen. Ook bedekt het de bladeren en bloemknoppen met een dun, kleverig laagje. Dit laagje laat geen vocht of lucht door, zodat de bladeren en bloemen niet beschimmelen of rotten. Door de hars verschrompelen bacteriën en schimmels. Bijen vermengen de hars met speeksel en bijenwas. Dit eindproduct noemen we 'propolis'.

Propolis voor je weerstand   Propolis Producten

Kwalitatieve propolis 

Propolis wordt uit de bijenkast gewonnen in de vorm van korrelig poeder (granulaat). Dit poeder is de basis voor tinctuur (druppels), kauwpropolis en de capsules en tabletten met propolis. Van nature neemt het menselijk lichaam dit niet op. Het laboratorium van Propolia, onze Franse leverancier, is gespecialiseerd in het verwerken van propolis. Zo blijven alle werkzame stoffen in hun puurheid behouden en worden ze in het lichaam opgenomen. Wij zijn trots op de krachtige producten van Propolia! Voor je weerstand kun je kiezen uit propolis tinctuur, kauwpropolis, en propolis capsules

Propolis kopen bij de imker

Propolis kopen bij Imkerij de Werkbij betekent propolis kopen van pure kwaliteit. Ervaring leert dat propolis weldadig is voor huid en ingewanden en kan daarvoor zowel inwendig als uitwendig worden toegepast. Een overzicht van alle toepassingen, voor weerstand, verzorging van je haar en je huid, spieren en gewrichten en voor het de ondersteuning van je energie:

"weerstand en propolis"

Allergische reactie op propolis

De praktijk heeft uitgewezen dat ongeveer één op de 2000 mensen allergisch kan reageren op propolis. Ze krijgen een jeukerig gevoel op de huid bij uitwendig gebruik, of een onaangenaam gevoel in de keel bij inwendig gebruik. Het is dus aan te bevelen het product eerst even te testen door een druppel in de elleboogholte aan te brengen. Wordt deze plek rood en branderig, dan is gebruik af te raden.

Weerstand en Propolis: Is het een medicijn? 

Propolis mag geen medicijn genoemd worden, omdat farmaceutische medicijnen onder strenge controle staan en altijd exact dezelfde samenstelling moeten hebben. De samenstelling van propolis is wisselend en hangt onder andere af van het jaargetijde, de omgeving en het bijenvolk zelf.

Omdat wij uiteraard geen dokter zijn, maar veel meer omdat propolis een natuurproduct is, mogen er geen gezondheidsclaims gelegd worden op Propolis. De onderzochte effecten van Propolis zijn: anti-bacteriële werking, antivirale werking, groeiremming van schimmels en versterking van de werking van antibiotica. Belangrijk als u propolis wilt inzetten tegen een specifieke kwaal: consulteer uw arts. 

Ontdek alle Propolis producten   Propolis en weerstand

Geschreven door:

Marije