Directeur Agro van het LNV op bezoek in Vaassen

De Agro-directeur van het ministerie van Voedselkwaliteit, Landbouw en Milieu, Guido Landheer kwam in september langs bij De Werkbij, in het kader van een overleg met imkers van Nederland. De imkers waren goed vertegenwoordigd (o.a. NBV, Imkers Nederland en de BVNI). Er waren ook afgevaardigden van de Universiteit van Wageningen (WUR). En dit bonte gezelschap kwam bij ons langs om het ambacht van de imker van dichtbij te bekijken.
We waren blij met dit bezoek, want er is in Den Haag nog veel onbekendheid met het ambacht van de imker, en de noodzaak van het behoud van honingbijen in Nederland voor onze voedselvoorziening.

Een kijkje bij de imker zelf

Een overleg met vertegenwoordigers van de bijenteelt in Nederland kan uiteraard niet zonder een bezoek aan een imkerij. We ontvingen deze groep graag op onze locatie in Vaassen: ‘De Werkbij Veluwe’. Hier verzorgen we onze bijen, waarvan een deel in de natuur- en bijentuin ‘De Gatherhof’ staat. Hét onderwerp van de rondleiding door eigenaar Kees Verrips was uiteraard de noodzaak van bestuiving van ons voedsel door honingbijen.

Samenwerken voor een toekomstbestendige imkerij

De groep begon de dag in een zaal van Kasteel Cannenburch (ook in Vaassen) voor het bespreken van een aantal onderwerpen. Zo werd de bedreiging van de honingbijen door varroamijt uitgebreid toegelicht en besproken. De afgevaardigden uit Wageningen gaven een inkijkje in het ambacht  van de imker vroeger en nu. Er was aandacht voor nieuwe methoden om de bijenvolken gezond te houden en de teelt te bevorderen.


De groep in het magazijn van De Werkbij Veluwe (winkel en natuurtuin)

Wat doet het LNV?

Het LNV werkt aan duurzaam voedsel, waardevolle natuur en een vitaal platteland. En draagt bij aan gezond en veilig voedsel op ieders bord. Dit ministerie werkt vanuit Den Haag, maar om te weten wat er speelt in Nederland worden regelmatig werkbezoeken afgelegd en wordt gesproken met vertegenwoordigers van bedrijven en publieke organisaties.
Een uitgebreider verslag vind je op de site van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging: https://www.bijenhouders.nl/nieuws/bezoek-directeur-generaal-agro-ministerie-lnv-aan-imkersoverleg/

Foto’s Abe Maaijen 

Meer over bestuiving   Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel