Contrast!

Waarom ben ik toch steeds zo gefascineerd door complementaire contrasten, vroeg ik me af. Die kom je voortdurend tegen in de wereld van de kleur. Je kent het wel. Oranje tegenover blauw. Rood tegenover groen. Paars tegenover geel. De meest uit elkaar liggende kleuren van het kleurenspectrum geven een verrassende opheldering van situaties.


Asclepias Tuberosa (de Amerikaanse zijdeplant)

Contrast in De Gatherhof

Je ziet het in onze natuurtuin, De Gatherhof. Als ik nu de Asclepias Tuberosa (de Amerikaanse zijdeplant) boven de grond zie staan, dan ben ik daar echt lyrisch over. Vraag het maar aan mijn vrouw en kinderen! Volgend jaar moet ze tussen de hysop en het kattenkruid staan. Dan krijg je een prachtig complementair contrast! De ene kleur licht de andere op. Zo komt er een fantastische schakering. We maken er veel gebruik van in de  (pluk)tuin.
Wow. Eigenlijk is het zo mooi!

contrast tuin

Contrast tussen mensen

Hier zie je jong en oud bij elkaar, op deze foto.  Ik ben opa geworden (nou ja, laat ik mezelf niet oud noemen!).
Jong en oud, ook een contrast! Zo'n baby'tje, dat is natuurlijk fantastisch.

Contrasten mogen er zijn.  Maar ze moeten niet tot een breuk leiden. En dat gebeurt zo vaak, dat zie je in de politiek! Contrasten moeten naast elkaar kunnen bestaan.  Zo zie je de eigenheid van uitersten. Het uitlichten daarvan maakt het leven mooi.

Bekijk filmpje pluktuin   Terug naar het overzicht

 

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)

Deel dit artikel