Lesgeven uit het boek van de natuur

Lesgeven in het basisonderwijs. Een hele uitdaging! Vier Werkbij-collega’s gingen deze week met enige schroom (en soms met flinke zenuwen) het land in, om op de basisschool voor de groep te staan. Rik, André, Nienke en Kees. We gaven les in Zwolle en in Geldermalsen. Onder meer aan kinderen van cluster 4-onderwijs. Ze luisterden aandachtig naar de verhalen van Rik en André (Rik hieronder op de foto).

Vraag educatie aan   Wij komen graag langs bij uw vereniging, school, JV, kinderopvang... voor een interactieve les over bijen. 

Op de Rehobothschool in Geldermalsen hadden we een demonstratiekast bij ons met 2 raampjes vol zoemende bijen, en natuurlijk de Koningin. Groep na groep kwamen de kinderen de gymzaal in gehuppeld. We namen ze in onze verhalen meteen weer mee naar buiten, naar de bijen. Waar ze wonen, waar ze naar toe vliegen, en wat ze dan ophalen uit de bloemen. Hoe wonderlijk dat die bijen de bloemen weten te vinden! En daarna weer naar huis gaan om nectar mee te brengen. Alle 30.000 bijen weten precies wat ze moeten doen! In de bijenkast maken ze honing. Lust je dat? ‘Wij hebben gisteren pannenkoeken gegeten!’ roept er een. Da’s een goed antwoord! ‘Met honing?’ vragen wij. ‘Weet je hoe lekker dat is, pannenkoek met honing?’ Die honing, die maken de bijen.

We spraken hier met de allerjongsten, de groepen 1 en 2. De kinderen waren enthousiast, en de school ook! 'Veel waardering voor de manier waarop jullie aansluiting wisten te maken bij deze jonge kinderen,' kregen we te horen. 'De rust die jullie uitstraalden en overdroegen op de kinderen. En de passie waarmee jullie spraken over de bijen.'
De kinderen hadden zich al een beetje voorbereid, en gaven ons prachtige bijentasjes mee als herinnering aan deze leuke dag.

‘Ik wil later ook imker worden en dan kom ik bij jou werken’, zei een van de kinderen. 
Daar doen we het voor!
Meer weten over natuuronderwijs in de klas? Mail naar info@dewerkbij.nl.

Educatie voor de basisschool   Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel