Ook in januari is er veel te doen en te zien in onze natuurtuin. We waren lekker aan het werk, ook al is het wat fris. En ondertussen genieten we van zonsopgangen en zonsondergangen, van wolken en kleuren, van groene sprietjes die al boven de grond komen en van alles wat we kunnen eten!

Rijshout: de takken van de knotwilg

In de tweede week van januari hebben we de knotwilgjes gesnoeid. Die staan op de grens van de tuin en het land van de buurman. Na het snoeien gooien we niks weg, want die takken kunnen we heel goed hergebruiken! Deze dunne takken worden ook wel ‘rijshout’ genoemd. Je kunt ze namelijk heel goed gebruiken om straks je rijs-erwten aan op te binden. Daar heb je geen bamboestokken voor nodig, hergebruik gewoon wat je ontvangt uit je eigen tuin! 

Palmkool voor de bijen

Palmkool! Dit is een stevige bladkool die heel goed tegen de vorst kan. Je kunt hem natuurlijk eten - dan oogst je de onderste bladeren. De nieuwe bladeren groeien van binnenuit, uit het hart van de plant. Die bladeren zijn stevig en bobbelig, en waterdruppels blijven er mooi op liggen. De doorgeschoten plant gaat echt op een palmboompje lijken, als je steeds de onderste bladeren oogst. Lekker exotisch! Maar je kunt hem ook verder laten doorschieten en dan wordt het straks een mooie gele bloemenzee. Daar zullen de bijen blij mee zijn.

Snijbiet in je moestuin

Snijbiet! Vorig jaar hebben we daar heerlijk van geoogst. We hadden een pakje zaad gekocht met daarin verschillende soorten en het is leuk om te zien hoe het dan opkomt. We hebben een groene soort en een soort met meer kleur. Wat is het verschil? De gekleurde variant heeft wat meer moeite met de vorst. Maar het kan natuurlijk ook gewoon weer bijtrekken als het mooier weer wordt! Over een paar weken gaan we weer oogsten.

Blogs Gatherhof  Activiteiten in de tuin Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel