Bijproducten
Propolis
Bijenproducten

Propolis en de werking

Propolis wordt al sinds de oudheid door mensen toegepast vanwege zijn krachtige werking. Ervaring leert dat het weldadig is voor de huid en de innerlijke gezondheid. Propolis kan worden toegepast voor inwendig en uitwendig gebruik. Bijvoorbeeld in: tinctuur, zalf, capsules en ook in tandpasta.

Propolis kopen? Bekijk het assortiment >

Belangrijke bestanddelen van propolis zijn:

  • Harsen
  • Flavonoïden
  • Bijenwas
  • Etherische oliën
  • Pollen
  • Vitaminen, mineralen en spoorelementen

Propolis kopen? Bekijk het assortiment >Terug naar de Kennisbank

Propolis mag geen medicijn genoemd worden, omdat farmaceutische medicijnen onder strenge controle staan en altijd exact dezelfde samenstelling moeten hebben. De samenstelling van propolis is wisselend en hangt onder andere af van het jaargetijde, de omgeving en het bijenvolk zelf.

Kwalitatieve propolis producten

Bij De Werkbij hechten we veel waarde aan kwaliteitsproducten. Daarom zijn we zo gek op alles wat het Franse merk Propolia ons te bieden heeft. Prachtige, weldadige producten die onder laboratoriumomstandigheden ontwikkeld zijn en steeds verbeterd worden. Alle gezonde kracht uit de bijenkast wordt gebundeld in een grote verscheidenheid aan pure, natuurlijke verzorgings- en schoonheidsartikelen. Zo kunt u bijvoorbeeld propolis druppels kopen, propolis zalf kopen, propolis creme kopen en propolis capsules kopen.

De herkomst van propolis

Waar komt de kracht van propolis vandaan? Hiervoor kijken we naar de basis. Dit goedje wordt door de bijen gemaakt van harsen, wassen en gommen van de bomen. Bomen gebruiken deze drie bestandsdelen onder andere om gaatjes in de bast te dichten, zodat ziektes de boom niet in kunnen. Ook bedekt het de bladeren en bloemknoppen met een dun, kleverig laagje. Dit laagje laat geen vocht of lucht door, zodat de bladeren en bloemen niet beschimmelen of rotten. Harsen kunnen uitvloeien en sluiten zo de ziektekiemen in. Hierdoor verschrompelen bacteriën, schimmels, gisten en ook virussen.

Bijen propolis: veilige vesting voor het bijenvolk

Nadat de bijen de harsen van de knoppen van bomen (vooral van populieren, kastanjes en naaldbomen) hebben verzameld, vermengen zij het met speeksel en bijenwas. Dit eindproduct noemen we 'propolis'. Bijen propolis is een bruin, geurend en kleverig goedje. De bijen gebruiken het voor dezelfde redenen als waarom bomen het hars gebruiken. Ze beschermen hiermee namelijk hun broednest tegen ziektekiemen en dichten er gaatjes in de wand van de kast of korf mee. Door het afdichten komt er geen tocht in de kast en kunnen ze een goede temperatuur voor het broednest bewaren.
In een bijenkast leven in de zomer circa 60.000 bijen. Zou één van deze bijen besmet raken door een bacteriële infectie, dan zou binnen een mum van tijd het hele volk worden aangetast, met alle gevolgen van dien. Letterlijk betekent pro-polis “voor de stad”: de bijen gebruiken de bijen propolis als verdedigingsmechanisme voor het volk, vergelijkbaar met verdedigingswerken die vroeger rondom steden werden gebouwd.

Werkbij propolis kopen? Ga naar de webshop >Terug naar het overzicht

Waarschuwing: De praktijk heeft uitgewezen dat ongeveer één op de 2000 mensen allergisch kan reageren op propolis. Ze krijgen een jeukerig gevoel op de huid bij uitwendig gebruik, of een onaangenaam gevoel in de keel bij inwendig gebruik. Het is dus aan te bevelen het product eerst even te testen door een druppel in de elleboogholte aan te brengen. Wordt deze plek rood en branderig, dan is gebruik af te raden.