Zaaien & Planten

Een bijvriendelijke tuin inrichten? Elke tuin, groot of klein kan een lustoord worden voor honingbijen en vele andere insecten.  In dit artikel gaan we verkennen hoe je jouw tuin kunt inrichten als een bijentuin. Welke planten zijn nu eigenlijk belangrijk voor bijen? Laten we samen een kijkje nemen in de wereld van bijenplanten en ontdekken welke essentiële rol ze spelen in het aantrekken van deze hardwerkende bestuivers. 

overzicht natuurtuin De Gatherhof

Biodiversiteit: het evenwicht in de natuur

Verschillende plant- en diersoorten houden de natuur in evenwicht. Een paar voorbeelden: het bodemleven houdt water vast, schimmels breken plantenresten af, bijen bestuiven gewassen, vogels eten insecten en vlinders halen nectar uit bloemen. Het sleutelwoord is biodiversiteit: de verscheidenheid van soorten. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond, een stabiel klimaat en voldoende voedsel. Belangrijk voor bijen en mensen dus. De alarmerende rapporten over biodiversiteitsverlies kan niemand ontgaan zijn. Elke stap die gezet wordt om je tuin meer te vergroenen is welkom.

bijvriendelijke tuin: de krokus

Ontdek de beste drachtplanten voor bijen

Maak een ruwe schets voor je droomtuin

Het vergroenen van je tuin of bijenstand staat of valt met een goed plan. Daar is de winter en het vroege voorjaar uitermate geschikt voor. Schenk een glaasje honingmede in, pak een pen en papier en maak een grove schets van de tuin.

  1. Schrijf op hoe groot je tuin is en welke elementen er al zijn, zoals een boom, muur, pad of terras.
  2. Bekijk waar de zon opkomt en ondergaat
  3. Maak een wensenlijst: denk na wat je het liefst wilt met je ruimte; een mooie border met snijbloemen, bomen voor de schaduw, een weide vol veldbloemen of een fijne plek om te zitten en te ontspannen.
  4. Bedenk ook hoeveel tijd je hebt om de plek te onderhouden. Dat bepaalt bijvoorbeeld of je intensieve eenjarigen kweekt of kiest voor makkelijkere vaste planten. 

Deze elementen passen in een bijvriendelijke tuin

Laat je inspireren door deze elementen bij het schetsen van je tuin:

  • Bosrand: creëer een (miniatuur) bosrand met relatief kleine, bijvriendelijke bomen zoals de appelbes (aronia xprunifolia), vuilboom (frangula alnus) en gele kornoelje (cornus mas) met daaronder vaste en tweejarige schaduwplanten zoals de grote engelwortel (angelica archangelica) en vingerhoedskruid (digitalis purpurea).
  • Gras: als je gras hebt, laat dan een deel ongemaaid. In onze natuurtuin hebben we verschillende grasvakken die elk maximaal één keer per jaar worden gemaaid. Lang gras biedt bescherming en nestmogelijkheden voor insecten zoals hommels. Nectarrijke wilde bloemen zoals paardenbloem in de lente en klaver in de zomer krijgen dan ook de kans om te bloeien.

de paardenbloem is een van de vroege drachtplanten

  • Water: bijen moeten drinken, net als veel andere tuinbezoekers. Als je ruimte hebt is een vijver de effectiefste manier om dieren en insecten aan te trekken. Zorg dat hij vol zit met waterplanten, zodat bijen kunnen drinken vanaf een drijvend blad.
  • Bloemenweide: zaai een stukje open grond in met een zaadmengsel met wilde weideplanten. Let op, zaai in een onkruidvrij stuk. Dat kan je doen door een vals zaaibed te maken. Je maakt de grond klaar alsof je zou zaaien, door te schoffelen en harken en water te geven. Wacht dan een week of twee zodat al het onkruidzaad is ontkiemd. Schoffel die weg en zaai dan je echte mengsel. Zo hebben je bloemen een voorsprong.
  • Inheemse haag: een inheemse haag is een goede bron van vroege nectar en creëert een micro-klimaat, waar veel planten goed bij gedijen. Denk aan de zuurbes (berberis darwinii), vlierbes (sambucus) en hondsroos (rosa canina).

bijvriendelijke tuin: wilgenhaag om de bijenkasten af te schermen

10 zaaitips voor het voorjaar   Zaden en bijenplanten bekijken

Inspiratie voor een bijvriendelijke tuin

Je kunt in de kennisbank van De Werkbij nog veel meer tips vinden voor het onderhouden van je bijentuin. Zo hebben we verschillende verhalen over drachtplanten waar je inspiratie uit kunt halen. Ook kweken we zelf 'Happy Bee Planten' in onze natuur- en pluktuin in Vaassen. We gebruiken nooit bestrijdingsmiddelen. Alle planten die we verkopen zijn goed voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten. Natuurlijk hebben we zelf ook een top 10 aan mooiste drachtplanten. Hier kun je ook inspiratie uit opdoen! En heel belangrijk: zorg voor een gezonde bodem, die ook in droge tijden vochtig genoeg blijft. In de Gatherhof doen we dit met houtsnippers, zodat we bijna nooit hoeven te berekenen.

 Meer over de natuurtuin


Ingang van natuurtuin De Gatherhof in Vaassen

Geschreven door:

Nienke Boone (Biodiversiteit ontwikkeling)