Happy Bee Day | SAVE THE DATE!

Op de 2e zaterdag van februari, 10 februari 2024 kun je onze 'Happy Bee Day' meemaken in Veenendaal! We stellen het bedrijf op deze 10e februari open voor alle imkers, onze familieleden, vrienden, klanten en voor iedereen die ons deze dag wil ontmoeten. We vieren feest, want Imkerij de Werkbij bestaat 50 jaar! De prachtige wereld van de bijen en de honing staat centraal. En wat heel bijzonder is: we hebben een aantal 'special guests' die je vast wel wilt ontmoeten!


Radu en Flavia, imkers uit Roemenië, te gast op Happy Bee Day!

Happy Bee Day 2024 | zaterdag 10 februari 2024 | 10.00 - 16.00 uur, Laan der Techniek 21, Veenendaal
(Je kunt je hier opgeven: niet verplicht, wel fijn!) Cadeau-tip: Geef aan MAF!

Wil je ervaren hoe mooi het is om in deze omgeving een bijdrage te leveren? En een dag deel uit maken van ons team?
Meld je aan om mee te helpen! Stuur een mailtje of bel 0317-612942.

Ontdek de wereld van de honing!

Honing is een heerlijk en gezond product, waar we je op deze dag alles over zullen vertellen. De Werkbij heeft eigen honing, honing van andere imkers uit Nederland, en honing uit andere landen (want de vraag naar honing is groot). Al die soorten honing, meer dan 30! smaken zijn verschillend, en zien er anders uit. Hoe komt dat? Kom naar de Honing Wereldmarkt, kijk, luister en proef! Er zullen veel imkers aanwezig zijn om je vragen beantwoorden, o.a. onze 'specials guests'! 

Speciale gasten uit Roemenië

Radu en Flavia, onze imkers uit Roemenië komen speciaal voor Happy Bee Day naar Veenendaal! Met deze imkers hebben we al een aantal jaar contact. Ze imkeren in de Karpaten, een prachtig ruig gebergte waar de heerlijkste lindehoning en boshoning vandaan komen, én onze bijzondere 77honing. Deze imkers hebben een bijzondere specialisatie: Flavia houdt zich voornamelijk bezig met koninginnenteelt. Dit is een bijzonder vak waarin het heel nauw 'steekt': een gezonde koningin is de belangrijkste voorwaarde voor een vitaal en groeiend bijenvolk! Radu en Flavia zullen presentaties geven over bijenhouden en koninginnenteelt. Ze spreken goed Engels en we vertalen alles. Uiteraard kun je ze aanspreken, van ze leren en met ze sparren. Maak er gebruik van!

Wie zijn Radu en Flavia?   Boshoning uit Roemenië bekijken


Koninginnenteelt door Flavia

Franse imker en propolis-leverancier aanwezig

Bijen en honing – dat is bekend. Maar bijen en propolis, waar gaat dat over? Propolis is een uniek stofje dat bijen maken om het volk te beschermen tegen ziektes en bacteriën. En het bijzondere is: ook voor de mens heeft propolis een heilzame werking. Propolis werkt reinigend, anti-bacterieel en herstellend. Op Happy Bee Day komt onze partner Apimab uit Zuid-Frankrijk over, om alles over propolis en propolisproducten te vertellen!
Apimab is ontstaan uit een Franse imkerfamilie, die al 45 jaar bijen houdt en herontdekte hoe je propolis kunt oogsten en verwerken in tinctuur, capsules en verzorgingsproducten zoals gezichtscrème en bodylotion, lippenbalsem en nog veel meer. Kom naar Happy Bee Day waar Aurélie Bernard je hier alles over zal vertellen!

MAF geeft presentatie op Happy Bee Day!

Een van onze speciale gasten is MAF.nl (Mission Aviation Fellowship). MAF is de grootste non-profit vliegtuigmaatschappij ter wereld. Elke 5 minuten landt of stijft er ergens in de wereld een vliegtuig van MAF om noodhulp en medische zorg te bieden. MAF komt in gebieden die over land slecht bereikbaar zijn. Met 120 vliegtuigen redden ze wereldwijd talloze mensen door het brengen van hulp en hoop, in samenwerking met kerken en allerlei hulporganisaties. Bij Happy Bee Day geven ze presentaties over hun werk. Wij dragen MAF een warm hart toe!  

Meer weten over MAF

Presentaties van imkers over het ambacht bijenhouden

Er is nog veel meer te doen. We betrekken je graag bij alles wat er in de natuur gebeurt, voordat jij de honing in een potje op tafel hebt staan. Bijen vliegen bij goed weer dagelijks van bloem tot bloem. Ze halen nectar en verwerken dit in de bijenkast met elkaar tot honing. Ze vliegen op bloeiende bloemen, struiken en bomen. Zo zorgen ze voor bestuiving van ons voedsel. De natuur, de bodem, de planten, de beestjes, kortom biodiversiteit: dat fascineert ons elke dag. Bij Happy Bee Day nemen we je mee in deze bijzondere samenhang! Verschillende imkers houden een presentatie over het ambacht van bijenhouden.

Biodiversiteit en Happy Bee Plant   Een kijkje in onze bijentuin (ook pluktuin)

Happy Bee Day en biodiversiteit
foto: bijtje snoept nectar

Bijenwaskaarsen & kunstraat maken

Bijen zijn ingenieuze diertjes. Ze maken niet alleen honing, maar hangen die honing netjes en goed afgedekt in de bijenraat van was, die ze zelf maken. Bijenwas is flexibel en zacht als het net is gemaakt. Maar het is ook heel sterk.  We laten je zien hoe bijenwaskaarsen worden gemaakt in ons atelier door  Margaretha. En we showen natuurlijk onze nieuwe kunstraatmachine, die startraat maakt voor imkers, van hun eigen bijenwas!

Terugblik Open Dag 2023   Bijenwaskaarsen bekijken


Kunstraatmachine die sinds kort in Veenendaal staat

Kinderprogramma & Catering

Net als vorig jaar is deze dag voor het hele gezin. Er is een kinderprogramma met leuke denk- en doe-opdrachten, en knutselen en kleuren kan natuurlijk ook. We hebben veel ruimte en er is veel te zien en te bekijken (en te proeven 😊). Voor iedereen hebben we koffie, thee, limonade en taart en er is ook lunch te verkrijgen. Het hele team van de Werkbij staat voor je klaar, we kijken ernaar uit!

Team van De Werkbij? Wie zijn dat?Ik geef me op!


foto: Kees en Jannitha Verrips, eigenaren van Imkerij de Werkbij


Radu en Flavia, onze Roemeense imkers met hun zoontje


Flavia met de bijen aan het werk


raampje met verzegelde honing

 

Geschreven door:

Aukelien Wierenga

Deel dit artikel