Honing
Biologische honing
Bijenproducten

U bent benieuwd naar de verschillende soorten honing die er zijn. De ene honing is meer een crèmeachtige, de andere honing vloeibaar. Maar hoe kiest u nou de juiste soort honing? Welke soorten honing u kiest hangt af van waarvoor u het wist gaan gebruiken en waar u van houd. Houd u meer van pittig of meer van zachte smaken? Gaat u het voor de thee gebruiken of als middel tegen verkoudheid? Honing is voor 100% een natuurproduct en kunt u het beste bij een imkerij kopen, omdat deze de honnig niet verwarmen (of beperkt), waardoor alle mineralen en vitaminen in de honing blijven. Als een honing een bepaalde naam heeft betekent dat dat het voor een zeker percentage bestaat uit honing die getrokken is uit de nectar van deze gewassen. De imker, die later de verzegelde raten uit de kasten haalt en er honig uit slingerd, kan deze honing testen om te zien welk gehalte van een bepaalde bloem erin zit.

 Echte honing van de imker   Wij staan voor eerlijk ondernemen, liefde voor bijen én mensen |  Terug naar het overzicht

soorten honing

Soorten en smaken honing

Heidehoning is een zeer geurige, pittige honing en volbruin van kleur. Ze wordt ook wel de “koning onder de honing” genoemd. Heidehoning is misschien wel wat duurder, maar ze is ook dunner te smeren omdat ze zo pittig is. Goede heidehoning is zo stijf, dat, als de pot wordt omgekeerd, de geleiachtige honing er niet uitloopt. De bijenvolken worden op de heide geplaatst van begin augustus tot half september. De heide-raathoning is een delicatesse en is soms maar enige weken per jaar te verkrijgen.

Fruithoning is, de naam verklapt het al, fruitig van smaak, en minder zoet. Deze honing is licht van kleur en kristalliseert niet zo snel. Ze wordt door de bijen verzameld in de fruitboomgaarden.

Lindehoning wordt in het begin van de zomer door de bijen verzameld uit de lindebomen. De temperatuur moet aangenaam zijn, anders “honingt” de linde niet (“honingt” wil zeggen dat de bloesem nectar geeft). Lindehoning is geelgroen tot donkergeel van kleur en de smaak is een beetje mintachtig. Ze kristalliseert niet erg snel.

Klaverhoning is door de snelle kristallisatie wit van kleur. De honing blijft echter meestal smeuïg en heeft een fijn aroma. De honing smaakt een beetje naar karamel. Ze wordt ook wel “kindertjeshoning” genoemd. Deze soort loopt niet zo snel van de boterham af.

 Echte honing van de imker   Terug naar het overzicht

Bloemenhoning is een hele gangbare honing, een allemansvriend! Deze verschilt sterk van smaak, al naar gelang van het jaargetijde dat de honing door de bijen wordt gewonnen. Een heerlijke honing, ook voor wie nog nooit honing gegeten heeft. Net als de andere soorten is deze honing rijk aan vitaminen en mineralen.

Koolzaadhoning is vrij neutraal van smaak en bevordert een vrijere ademhaling. Ook als slaapmutsje wordt ze veel gebruikt. (Doe hiervoor één eetlepel honing in een beker warme melk en drink dit voor het slapen gaan met kleine slokjes op.) Koolzaadhoning wordt tot crème geroerd en blijft daarmee smeerbaar.

Tijmhoning is, net als de heidehoning, een vrij pittige honing. Tijmhoning heeft een verzachtende werking voor de luchtwegen, doordat ze slijm losmaakt. (Neem elke dag enige malen een theelepel tijmhoning, en zuig daar zo lang mogelijk op.)

Acaciahoning is een erg geurige en zachte honing, die vrijwel niet kristalliseert. Daarom is dit een goede honing voor mensen die maar af en toe honing gebruiken en niet van gekristalliseerde honing houden. Ook erg goed te gebruiken in onder andere koffie, thee en yoghurt.

Brokhoning is een stuk raathoning in een pot die is bijgevuld met vloeibare honing. Bewaar deze honing niet te lang, want als ze gaat kristalliseren is de honing niet meer vloeibaar te maken. Het is een delicatesse, en, om de dag mee te beginnen, erg lekker op een beschuit.

Kastanjehoning heeft een nootachtige smaak en bevat veel mineralen. De honing is erg lekker op vezelrijk brood, in combinatie met kaas, vruchten en noten. 

Oranjebloesemhoning wordt gewonnen uit de nectar van bloesems van citrusbomen en komt oorspronkelijk van de Spaanse oostkust. Kenmerkend is een heldere goudkleurige honing met een zachte, zoete smaak en geur. Ideaal voor in de thee! 

Nazomerhoning: Een verrassing van de natuur. Dit is een soort heidehoning: De honing met de meeste anti-oxidanten en mineralen. 

Tijmhoning is pittig van smaak, deze honing werkt verzachtend op de luchtwegen en sommige mensen gebruiken het daarom bij verkoudheid en keelpijn. 

Zonnebloemhoning is een fruitige honing van de zonnebloemvelden. De honing heeft een vaste structuur, het is een zoete honig met een zachte smaak. Het is een vaste honing met een romige uitstraling. Goed te gebruiken in recepten. 

Berghoning komt van wilde bloemen en bloesems hoog in de bomen in het berggebied. Het is een honing met op de achtergrond een kruidige smaak. 

Wist u dat er meer dan 29 soorten honing zijn?

En we hebben nog andere soorten honing, zoals  citroenhoningeucalyptushoning, balsemien, rozemarijn... Alle soorten zijn verkrijgbaar in verschillende verpakkingsvormen en gewichten, van potjes van 50 gram ( hotelpotjes) tot emmers van 15 kg. En ook in vaten van 300kg. Kunt u nou echt niet kiezen? Kom gerust eens langs bij Werkbij Veluwe, of zakelijk: Werkbij Veenendaal

 Echte honing van de imker   Terug naar het overzicht

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)