Bijproducten
Bijen

Bijenpollen gezond voor mens en bij

Bijenpollen zijn door de bijen verzamelde stuifmeelkorrels van bloemen en bomen. De stuifmeelkorrels zijn een essentieel voedingsmiddel voor sterke en gezonde bijen. Niet alleen bijen profiteren van de gezonde eigenschappen van stuifmeel. Bijenpollen bevatten namelijk ook zeer nuttige stoffen voor de mens!

Assortiment bijenpollen

 
 

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen worden door bijen gemaakt van stuifmeel waar ze allerlei fijne stoffen aan toevoegen. Eigenlijk zijn bijenpollen dus stuifmeelkorrels, verwerkt door de bij. Als de bij de nectar uit de bloem haalt nemen ze stuifmeel mee. Hier wordt onder ander propolis, honing en pollen van gemaakt. Bijenpollen worden niet geproduceerd in het lichaam van de bij. 

Assortiment bijenpollen Assortiment Propolis

De werking van bijenpollen

Het nemen van de bijenpollen heeft een positief effect op de gezondheid. Bijvoorbeeld: de gevoeligheid voor hooikoorts vermindert bij het gebruik van de pollen.

  • Geeft veel kracht en energie
  • Vermindert de gevoeligheid voor hooikoorts
  • Stimuleert bij afvallen
  • Helpt bij darmproblemen
  • Reinigt het lichaam
  • Stimuleert groei en herstel van huid, haar en nagels

Voedingswaarden

Bij een goed en gevarieerd dieet krijg je de gezonde stoffen uit bijenpollen over het algemeen voldoende binnen, maar er zijn situaties waarbij het nemen van pollen een goede invloed heeft op het welzijn. Stuifmeel bevat onder andere 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren), 30% koolhydraten, 20% vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen. De volgende vitaminen zijn in stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K!

Bijenpollen zijn een natuurlijk mengsel van stuifmeel, nectar, bijenpoep, enzymen, honing en was. Het wordt gebruikt in diverse levensmiddelen. Natuurgeneeskundigen noemen bijenpollen ook wel "syperfood" omdat bijenpollen de volgende stoffen bevatten: tocoferol, niacine, thiamine, biotine, foliumzuur, polyfenolen, carotenoïde pigmenten, fytosterolen, enzymen en co-enzymen. De korrels hebben, net als trouwens propolis, een antibacteriële werking. 

Hoeveel bijenpollen per dag?

Als je nog niet eerder stuifmeel hebt gebruikt, is het belangrijk om de hoeveelheid rustig op te bouwen. Begin met een paar korreltjes per dag en neem iedere dag een beetje meer. Uiteindelijk kan je iedere morgen één eetlepel stuifmeelkorrels innemen bij het ontbijt. Dit kan met water, met melk of met wat yoghurt of vla of muesli. Op een boterham met honing komen de goede stoffen nog beter tot zijn recht! Indien gewenst kan het gebruik van de hoeveelheid stuifmeel worden verhoogd tot 35 gram per dag.

Het verdient aanbeveling stuifmeel niet ’s avonds te gebruiken. Stuifmeelkorrels worden gevriesdroogd. Het advies is om ze droog en goed afgesloten te bewaren. Goed afgesloten is stuifmeel langer dan 1 jaar houdbaar.

bijenpollen

Assortiment bijenpollen Propolis kopen

Bijenpollen en zwangerschap

Waarschuwing! Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven worden geadviseerd de huisarts te consulteren bij het gebruik van pollen.
Mensen met een verhoogde bloeddruk moeten voorzichtig zijn met het gebruiken van pollen.

Een gezonde kleurrijke verzameling stuifmeelkorrels

De verzamelde stuifmeelkorrels nemen bijen mee aan hun poten en leggen het vervolgens in de cellen. De kleur van de stuifmeelkorrels is per plant verschillend. Als de bijen op diverse plantensoorten hebben gevlogen, zorgt dit voor een kleurrijk geheel van diverse tinten geel, oranje en rood!
Stuifmeel wordt uiteraard niet meegenomen vanwege de leuke kleuren, maar wel vanwege de gezonde eiwitten, vetten en vitaminen. Het is een essentieel voedingsmiddel voor de larven. Voor gezonde en sterke bijen is het belangrijk om een variatie aan stuifmeel te hebben, zodat ze alle eiwitten binnen krijgen.

Hooikoorts en bijenpollen

Er wordt vaak gezegd dat bijenpollen tegen hooikoorts werkt. Dat klopt inderdaad, terwijl je dat niet zou verwachten. Dit werkt eigenlijk als een "vaccinatie". Bijenpollen worden ingenomen in een hele lage hoeveelheid en helpt om weerstand op te bouwen tegen seizoensgebonden allergieën. Echter zijn ook bijenpollen geen officieel geneesmiddel aangezien de pollen van samenstelling kunnen veranderen, echt wetenschappelijke conclusies zijn dus lastig te onderbouwen. 

Lees meer 

Bijenpollen en bijbewerking

Er zijn weinig bijwerkingen op bijenpollen. Echter zijn er bij ongeveer 1 op de 1000 gebruikers wel eens klachten gemeld zoals jeuk, zwelling, kortademigheid en een licht gevoel in het hoofd. Het helpt om echt te houden aan de doseringen. Vaak gebeurt juist dit ook bij mensen die juist al hooikoorts of pollenallergie hebben. Raadpleeg daarom eerst je arts voor je bijenpollen gaat consumeren. Ook als je een bijenallergie hebt moet je oppassen, omdat je dan blijkbaar al gevoelig bent. Wees ook voorzichtig als je andere medicatie gebruikt. Raadpleeg dan altijd je arts. 

Hoe worden bijenpollen geoogst door de imker?

Bijenpollen worden geoogst met een speciaal instrument. Dit is een soort traliewerk aan de ingang waar de bijen door moeten. De openingen zijn net groot genoeg dat de bijenpollen achter blijven. Echter is het altijd belangrijk dat de imker maar maximaal 30% oogst, om het volk niet in gevaar te brengen. Stuifmeel is namelijk weer nodig om de larven te voeden. Een goede imker weet dit. 

De smaak van bijenpollen

Bijenpollen zijn niet zo heel erg lekker, maar wel gezond! Veel mensen mixen bijenpollen met ander voedsel, dan ruik je niks, omdat niet iedereen de geur lekker vind. De bijenpollen smaken licht zoetig. Je kunt de bijenpollen goed toevoegen aan yoghurt of smoothies.

Waar koop je bijenpollen?

Veel imkerijen bieden bijenpollen aan. Bijenpollen kan je bij Imkerij de Werkbij kopen. Naast pollen verkopen wij ook capsules. Daarnaast kan je ook propolis bij de Werkbij kopen, dit is een andere belangrijk stof van de bij. Ook verkoopt de imkerij Royal Jelly - een gezonde stof van de bij. Bijen hebben zo ongelofelijk veel te bieden. En heb je onze honing al geprobeerd? 

Assortiment bijenpollen Propolis

----- 

Kwaliteit van honing testen - Wat is propolis? - Bijenwas - De harmonieuze samenstelling van een bijenvolk - Biologische of rauwe honing? - Bijengif: werking en bijwerking

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)