Bijproducten
Bijen

Bijenpollen gezond voor mens en bij

Bijenpollen zijn door de bijen verzamelde stuifmeelkorrels van bloemen en bomen. De stuifmeelkorrels zijn een essentieel voedingsmiddel voor sterke en gezonde bijen. Niet alleen bijen profiteren van de gezonde eigenschappen van stuifmeel. Bijenpollen bevatten namelijk ook zeer nuttige stoffen voor de mens!

Bekijk ons assortiment

De werking

Het nemen van de bijenpollen heeft een positief effect op de gezondheid. Bijvoorbeeld: de gevoeligheid voor hooikoorts vermindert bij het gebruik van de pollen.

Voordelen van bijenpollen

  • Geeft veel kracht en energie
  • Vermindert de gevoeligheid voor hooikoorts
  • Stimuleert bij afvallen
  • Helpt bij darmproblemen
  • Reinigt het lichaam
  • Stimuleert groei en herstel van huid, haar en nagels

Bijenpollen voedingswaarde

Bij een goed en gevarieerd dieet krijg je de gezonde stoffen uit bijenpollen over het algemeen voldoende binnen, maar er zijn situaties waarbij het nemen van pollen een goede invloed heeft op het welzijn. Stuifmeel bevat onder andere 30% eiwitten (waarvan 10% als vrije aminozuren), 30% koolhydraten, 20% vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen. De volgende vitaminen zijn in stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K!

Bekijk ons assortiment

Hoeveel bijenpollen per dag?

Als je nog niet eerder stuifmeel hebt gebruikt, is het belangrijk om de hoeveelheid rustig op te bouwen. Begin met een paar korreltjes per dag en neem iedere dag een beetje meer. Uiteindelijk kan je iedere morgen één eetlepel stuifmeelkorrels innemen bij het ontbijt. Dit kan met water, met melk of met wat yoghurt of vla of muesli. Op een boterham met honing komen de goede stoffen nog beter tot zijn recht! Indien gewenst kan het gebruik van de hoeveelheid stuifmeel worden verhoogd tot 35 gram per dag.

Het verdient aanbeveling stuifmeel niet ’s avonds te gebruiken. Stuifmeelkorrels worden gevriesdroogd. Het advies is om ze droog en goed afgesloten te bewaren. Goed afgesloten is stuifmeel langer dan 1 jaar houdbaar.

bijenpollen

Bijenpollen tijdens zwangerschap of hoge bloeddruk

Waarschuwing! Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven worden geadviseerd de huisarts te consulteren bij het gebruik van pollen.
Mensen met een verhoogde bloeddruk moeten voorzichtig zijn met het gebruiken van pollen.

Een gezonde kleurrijke verzameling stuifmeelkorrels

De verzamelde stuifmeelkorrels nemen bijen mee aan hun poten en leggen het vervolgens in de cellen. De kleur van de stuifmeelkorrels is per plant verschillend. Als de bijen op diverse plantensoorten hebben gevlogen, zorgt dit voor een kleurrijk geheel van diverse tinten geel, oranje en rood!
Stuifmeel wordt uiteraard niet meegenomen vanwege de leuke kleuren, maar wel vanwege de gezonde eiwitten, vetten en vitaminen. Het is een essentieel voedingsmiddel voor de larven. Voor gezonde en sterke bijen is het belangrijk om een variatie aan stuifmeel te hebben, zodat ze alle eiwitten binnen krijgen.

Bekijk ons assortiment

Geschreven door:

Kees Verrips (Eigenaar & imker)